Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
ropna tazba
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/mark i geo (licencia Creative Commons)
18. apríla 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Saudská Arábia: Trh s ropu je presýtený

Na svetom trhu je v súčasnosti dostatok ropy. Vyplýva to z vyhlásení ministra ropného priemyslu a prírodných zdrojov Saudskej Arábie. Podľa Alí Nuajmího jeho krajina v marci ťažila omnoho menej ropy ako mesiac pred tým, hoci dopyt zostáva stále vysoký, najmä v ázijských krajinách. Ceny ropy ale minister odmietol komentovať.

„Trh je v nerovnováhe. Vo februári sme ťažili 9,125 mil. barelov denne a v marci len 8,292 miliónov. Za apríl ešte nevieme, pravdepodobne to bude o trocha viac ako v marci,“ povedal včera (17.4.) minister Nuajmí novinárom. „Tie čísla vám dávam preto, aby som ukázal, že trh je presýtený,“ dodal.

Zdroje v Saudskej Arábii minulý týždeň agentúre Reuters sprostredkovali, že krajina znížila ťažbu ropy o pol milióna barelov denne. Reagovala tak vraj na slabý dopyt.

Minister potvrdil, že Saudská Arábia predala dva milióny barelov špeciálnej ropnej zmesi, ktorú štátna energetická spoločnosť Aramco vyprodukovala ako náhradu za líbyjskú ropu. Líbya sa zmieta v občianskej vojne, kvôli ktorej ropu v súčasnej dobe nevyváža. Líbya je členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a na severe Afriky patrí za bežných okolností k hlavným vývozcov.

Ceny ropy sa momentálne pohybujú na najvyšších úrovniach od konca roka 2008, kedy zostupovali z rekordov. Napríklad severomorský Brent sa predáva za viac než 120 amerických dolárov, barel americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) stojí okolo 110 dolárov. Na rekordoch bola ropa v júli 2008, kedy sa dostala k hranici 150 dolárov za barel.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.