Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solarny panel
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Pink Dispatcher (licencia Creative Commons)
9. decembra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

SAPI: Štátna regulácia fotovoltaiky je pre náš biznis likvidačná

Legislatívne prostredie na Slovensku je brzdou rozvoja fotovoltaiky, zhodli sa včera (8.12.) na tlačovom brífingu zástupcovia Slovenskej asociácie fotovoltaického priemyslu (SAPI). Prípadné schválenie novely zákona o OZE, ktoré predložil poslanec Ľudovít Jurčík (SaS), predstavuje podľa nich príklad nerozumnej štátnej regulácie. Pre segment fotovoltaiky by jeho prijatie znamenalo likvidáciu.

Zodpovednosť za odchýlku

Legislatívny návrh chce zúžiť štátnu podporu len pre strešné fotovoltaické zariadenia. Limit inštalovaného výkonu sa určil do 100 kW. Takéto riešenie by bolo vysoko neefektívne, tvrdí Ján Otčenáš (SAPI). „Ak má niekto priemyselný park, kde sa dá umiestniť 5 MW inštalácie na strechy, tak tých 100 kW mu nepokryje ani spotrebu jednej budovy,“ doplnil.

Zmeniť sa má aj zodpovednosť za odchýlku pri dodávke elektriny. Poslanecký návrh ju pri fotovoltaických inštaláciách ustanovuje nad 100 kW. Podľa Otčenáša by išlo o európsky unikát, ktorý v prípade malých inštalácií nemá opodstatnenie. Je navyše právne retroaktívny. „Ak sú stanovené odchýlky, tak pri inštaláciách nad 4 MW, ktoré by mohli mať v určitých technických prípadoch dôsledky na distribučnú sústavu,“ dodal Otčenáš.

Novelizácia sa priamo dotkne aj ostatných druhov OZE. „Z hľadiska veternej energie je tento zákon nevykonateľný,“ zdôraznil Matej Hlôška zo Združenia pre veternú energiu Slovenska (ZVES).

M. Šúri: OZE sú investíciou do budúcnosti

Obnoviteľné zdroje by mali mať pevné miesto v energetickom mixe Slovenska a prirodzenú podporu zo strany štátu, uviedli ďalej členovia SAPI. Posťažovali sa tiež na zlý prístup k informáciám a neochotu štátnych inštitúcií viesť dialóg s podnikateľmi. Situácii nenapomáha ani nízke povedomie občanov o OZE.

„Tak ako sme desiatky rokov podporovali rôznymi formami rozvoj jadrovej energetiky, tak dnes máme nové technológie, ktoré vyžadujú dočasnú podporu,“ povedal Marcel Šúri (SAPI).

J. Otčenáš: V Česku zlyhala štátna regulácia

V súvislosti s podporou výroby elektriny zo slnka sa používa argument hrozby „českého scenára“. Prudký nárast inštalovaného výkonu solárnych zdrojov v Česku spôsobil obavy z výrazného zdraženia ceny pre české domácnosti a ostatných odberateľov v roku 2011. Vláda reagovala prijatím balíka opatrení, ktoré majú rastu cien zabrániť. Včera tento legislatívny balík prešiel aj senátom.

Ako skonštatoval Otčenáš, porovnávať situáciu v Česka a na Slovensku nie je adekvátne, keďže trhy v oboch krajinách sa vyvíjali odlišne. Dnešný stav v Česku je podľa neho dôsledkom zanedbanej trhovej regulácie za posledných päť rokov. „Vznikol tam stav, ktorý sa stal príliš lukratívnym. Štát má povinnosť regulovať a túto povinnosť si zanedbal,“ uzavrel. 

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.