Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Suzuki Swift Range Extender Hybrid - SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Suzuki Swift Range Extender Hybrid. Foto: SITA/AP Photo.
21. apríla 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Šanghajský autosalón ukázal i elektrické vozidlá

Honda, Volvo, Suzuki, Toyota a ďalší poprední výrobcovia predstavili na autosalóne v Šanghaji svoje vozidlá na hybridný alebo výlučne elektrický pohon. Napriek tomu sa pozorovatelia zhodujú skôr v tom, že exhibícia nebude začiatkom výrazného rozmachu ekologických a energeticky efektívnejších vozidiel, ale bezprostredným cieľom svetových automobiliek je skôr snaha reagovať na zvýšený dopyt po vozidlách na čínskom trhu.

Zatiaľ, čo európske autosalóny v Ženeve či v Paríži kladú dôraz ekológiu a alternatívne pohony, v Šanghaji sa takýchto myšlienok držia spravidla najmä iba zahraničné značky. Jednou z výnimiek by mohol byť čínsky výrobca automobilov BYD, ktorý už v minulosti chcel ponúknuť svoj model elektromobilu na európsky trh. Jeho ambície však zatiaľ ohrozuje nízka kvalita vyrábaných vozidiel a podozrenia z napodobovania a plagiátovania vozidiel od Hondy a Toyoty. Na druhej strane, do automobilky sa i napriek tomu rozhodol investovať okrem iných i Warren Buffett, ktorý si v nej nedávno kúpil 10-percentný podiel.

Agentúra Reuters pripomína, že v energetickom mixe Číny dominujú tepelné elektrárne, ktoré spaľujú neekologické uhlie. Teda ak majú byť elektromobily na čínskom trhu odpoveďou i na emisie CO2, musí dôjsť k zmenám v štruktúre energonosičov, z ktorých sa elektrina vyrába.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.