Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Čína - autá
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Ian Sane (licencia Creative Commons)
20. júna 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Šanghaj: Nedostatok elektriny núti zatvárať obchody aj úrady

Čina od marca zápasí v dôsledku veľkého sucha a nárastu cien uhlia s nedostatkom elektriny. Problém vyústil do rozhodnutia zatvoriť tisícky tovární, kancelárií a nákupných centier v Šanghaji. „Rozvodná sieť elektrickej energie, ktorá slúži čínskej finančnej metropole nedokáže uspokojiť maximálny dopyt,“ uviedli šanghajské úrady.

Pre približne 24.000 tovární a ďalších priemyselných podnikov v Šanghaji bude elektrina na prídel, ako to už bolo aj po minulé roky. Tento rok avšak úrady vyzvali taktiež ďalších 3.000 nepriemyselných zariadení, predovšetkým nákupné strediská, aby v horúčavách zatvorili. Čínska tlač to označila za bezprecedentný krok.

Opatrenia vstúpia do platnosti v okamihu keď teplomer stúpne nad teplotu 37 stupňov, čo v lete v Šanghaji vôbec nie je neobvyklé. „Keď dochádza elektrina, prioritou sú pre nás domácnosti,“ odôvodnili výzvu úrady.

Prerušovanie dodávok elektrickej energie sa podľa BBC dá v lete očakávať v najmenej desiatich čínskych provinciách. Asi 80 percent elektriny v Číne pochádza z tepelných elektrární, ktoré ale majú od začiatku roka problém s narastajúcou cenou uhlia. Vodné elektrárne zas po vlne sucha trápi nedostatok vody.

Zlepšenie situácie priniesli silné zrážky uplynulých dní, ktoré však zároveň v niektorých oblastiach Číny spôsobili katastrofálne záplavy.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.