Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Energetická efektívnosť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Autor: Stuart Miles
10. augusta 2015 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Samosprávy môžu získať bezplatne energetický audit budovy

Pre obce a mestá je dôležité vedieť, akými úspornými opatrenia môžu ušetriť energie na prevádzke budov vo svojom vlastníctve. Prekážkou sú často najmä financie. Vďaka programu Ekoobec, ktorý vyhlasuje Nadačný fond Slovenských elektrární v Nadácii Pontis, sa môžu samosprávy do 11. septembra prihlásiť a získať energetický audit vybranej budovy zdarma.

Podmienky programu

Do programu sa môžu prihlásiť obce a mestá, prípadne organizácie, ktorých zriaďovateľom sú samosprávy. Energetický audit sa ale musí týkať výhradne budov, ktoré sú v ich (nie v súkromnom) vlastníctve a sú využívané obyvateľmi danej obce alebo mesta. Môže ísť napríklad o materskú a základnú školu, obecný/mestský úrad či kultúrny dom.

Vybraná samospráva môže získať zdarma energetický audit jednej budovy až do výšky 2500 eur. Rozpočet programu Ekoobec je 50-tisíc eur. Od obcí a miest sa v stanovenom limite nepožaduje spoluúčasť na financovaní auditu.

Prvý krok modernizácie

Program má motivovať samosprávy, aby zavádzali opatrenia zamerané na znižovanie tepelných strát, výmenu technológií na kúrenie, chladenie či osvetlenie. Audit môžu obce a mestá využiť napríklad v žiadosti o finančnú podporu za týmto účelom zo štrukturálnych fondov EÚ alebo pri realizácii opatrení energetickej efektívnosti prostredníctvom EPC projektov.

Záujemcovia z radov samospráv sa môžu zaregistrovať najneskôr do 11. septembra, kedy je posledný termín na prijímanie žiadostí. Prihlášky následne posúdia odborníci z nezávislej hodnotiacej komisie. Rozhodujúcim kritériom bude potenciál úspor energie prihlásenej budovy.

Odbornými partnermi programu Ekoobec sú Slovenská rada pre zelené budovy (SKGBC) a Asociácia poskytovateľov energetických služieb (APES).

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.