Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
pipeline
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flick.com/rcbodden (licencia Creative Commons)
8. novembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

RWE: Plynovod Nabucco brzdia politici

Brzdou výstavby plynovodu Nabucco je politické zápolenie medzi zainteresovanými štátmi, tvrdí nemecký energetický gigant RWE. „Bez politiky by sa plynovod Nabucco postavil už pred mnohými rokmi,“ skonštatoval Jeremy Ellis, šéf obchodného oddelenia RWE Trading.

Dynamika procesu výstavby plynovodu je podľa RWE príliš úzko prepojená s politikou, uvádza UPI. Formujú ho totiž záujmy mnohých krajín, ktoré sú do procesu zapojené. „Technicky, strategicky a komerčne ide o správnu vec, ktorá sa mohla zrealizovať už podstatne skôr,“ dodal Ellis.

Jeremy Ellis zároveň upozorňuje na finančnú rentabilitu projektu v porovnaní s konkurenčným plynovodom Južný tok. „Južný tok je tri až štyri krát drahší ako Nabucco,“ doplnil Ellis.

Nevýhodou pre Nabucco je neexistencia kontraktov s dodávateľmi plynu. Do dnešného dňa totiž neprišlo k podpisu záväzných dohôd o dodávkach suroviny. Ellis však podotkol, že rokovania sú na dobrej ceste s Azerbajdžanom, severným Irakom a Turkmenistanom, informuje European Energy Review. 

Projekt výstavby plynovodu Nabucco podporuje EÚ za účelom zníženia energetickej závislosti na Rusku. Do členských krajín by mal dopravovať zhruba 31 mld. kubických metrov plynu ročne z Kaspickej oblasti a Blízkeho východu. Pochádzať by mali predovšetkým z Azerbajdžanu, Turkménska a Iránu.

Konzorcium plynovodu v súčasnosti tvorí okrem RWE tiež rakúsky koncern OMV, maďarský MOL, rumunský Transgaz, bulharský Bulgargaz a turecký Botas. Náklady na výstavbu môžu podľa odhadov dosiahnuť 10,5 miliardy amerických dolárov.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.