Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovy horak
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Plynovy horak. Foto: Flickr.com/D.H.Parks (licencia Creative Commons)
12. septembra 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

RWE Gas Slovensko upokojuje svojich odberateľov

RWE Gas Slovensko, ktorý je druhým najväčším dodávateľom plynu u nás, ubezpečuje svojich zákazníkov, že im z ich strany nehrozí žiadne obmedzovanie dodávok.

„Nákup zemného plynu zabezpečuje koncern RWE,“ uviedol konateľ spoločnosti Miroslav Kulla.

Nemecký koncern má uzavreté dlhodobé kontrakty na dodávku plynu nielen z Ruska, ale aj zo Škandinávie a aktívne nakupuje plyn na trhu. Pôsobí vo všetkých krajinách Vyšehradskej štvorky.

V nedávnom rozhovore pre portál energia.sk Miroslav Kulla potvrdil pripravenosť na „krátkodobé výpadky dodávok plynu rádovo počas niekoľkých mesiacov“. Avšak pokiaľ ide o dlhodobé výpadky, bude podľa neho potrebná pomoc z ostatných štátov.

Zásobníky a reverz

Materská skupina je podľa Kullu pripravená pomôcť pri zabezpečovaní dodávok zemného plynu zo západu na Slovensko.

„Už v roku 2009 spoločnosť dokázala, že vie zabezpečiť reverzný tok z Česka,“ poznamenal. „Koncern RWE má dostatok zemného plynu v zásobníkoch.“

Spoločnosť využíva kapacitu podzemných zásobníkov lokalizovaných na Slovensku. Skupine RWE patria aj zásobníky v ČR, ktoré sú už v predstihu naplnené. Obsahujú približne 2,7 miliardy metrov kubických plynu.

Kapacita reverzného toku v rámci prepojenia slovenskej a českej prepravnej siete je 67 miliónov metrov kubických denne.

Spoločnosť RWE Gas Slovensko v minulom roku dodala viac než 13 TWh plynu. Podľa správy ÚRSO jej podiel na trhu dodávky plynu koncovým odberateľom dosiahol 18,7 %.

Slovenský plynárenský priemysel, ktorý má dlhodobý kontrakt na dodávky plynu s ruským Gazpromom, od stredy hlási pokles objemu dodávok z východu asi o desatinu. Napriek tomu sa podľa firmy ani jeho odberatelia nemusia obávať.

Agentúra ČTK uviedla, že podľa hovorcu skupiny RWE v Čechách Martina Chalupského najväčší distribútor plynu v krajine neregistruje výkyvy dodávok. NET4GAS, prevádzkovateľ plynovodov v ČR, tiež nezaznamenal do piatkového dopoludnia žiadne poklesy v prepravovanej kapacite plynu.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.