Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
medvedev
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
medvedev a iPhone Foto: Flickr.com/licencia (Creative Commons)
7. decembra 2010 Efektívnosť v energetike od Energia.skTASR

Ruský prezident: Platia na nás iba peniaze

Globálna ekonomika, energetické otázky, zrušenie vízovej povinnosti zo strany EÚ pre Rusko, účasť Ruska v Svetovej obchodnej organizácii (WTO), ale aj triumf Ruska v boji o usporiadanie futbalových majstrovstiev sveta v roku 2018 boli hlavné témy bruselského stretnutia najvyšších predstaviteľov.

V centre záujmu však bola energetické bezpečnosť, keďže Rusko zaisťuje pokrytie potrieb v oblasti nerastných surovín pre mnohé členské štáty EÚ, medzi nimi aj Slovenska.

Kríze 100 %-ne zabránia iba včasné platby

„Najlepšou garanciou sú peniaze. Ak budú peniaze a všetko zaplatené, dodávky nebudú nikdy narušené,“ reagoval Medvedev na otázku, či sa zaručil Európskej únii, že sa plynové krízy nebudú opakovať.

Ostatné témy

Iba pred začatím summitu podpísali komisár Karel De Gucht a ruská ministerka Elvira Nabiullinová dohodu o podpore únie pre Rusko, ktoré sa snaží pripojiť sa k 153 členom WTO. „EÚ a Rusko uzavreli negociácie a môžeme sa sústrediť na rokovania na úrovni WTO. Účasť Ruska vo WTO v roku 2011 začína nadobúdať reálne kontúry,“ komentoval progres predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, podľa ktorého pre Rusko nemôže byť prekážkou vstupu do WTO to, že je súčasťou colnej únie s Kazachstanom a Bieloruskom.

Medvedev neignoroval ani zložitú situáciu v súčasnosti na európskom trhu s financiami, ktorá v prebiehajúcom polroku núti lídrov únie do rozhodnutí, ktoré v histórii únie ešte obdobu nemali. Euro ako menu, ktorá musela čeliť v roku 2011 viacerým krízam, označil za „odolnú“.

Počas stretnutia sa lídri bavili aj o budúcom zavedení bezvízového styku medzi krajinami schengenského priestoru a Ruska. „Nemôže to byť nič automatického a pokrok musí byť postupný. Budeme potrebovať nájsť cestu, ako postupne v budúcnosti dosiahnuť dôležité kroky k bezvízovému režimu, naši predstavitelia sa dnes dohodli o spôsobe, ako nastúpiť na túto cestu,“ naznačil Barroso mierny progres, ktorý však nijako nešpecifikoval. „V našom záujme je samozrejme situácia, keď naši občania budú cestovať do únie bez víz, ale tak, aby toto opatrenie nenarušilo rovnováhu v Európskej únii,“ reagoval Medvedev.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.