Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Plynovod - Naftogaz
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Plynárenské potrubie
25. novembra 2015 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Rusko zastavilo tok plynu na Ukrajinu. Je ohrozený tranzit na Slovensko?

Rusko prerušilo dodávky zemného plynu na Ukrajinu. Posledné kubíky od Gazpromu určené pre ukrajinských zákazníkov pritiekli do 8:00 SEČ. Podľa Moskvy sa dodávka obnoví až vtedy, keď Rusko zaplatí za surovinu vopred.

Naposledy došlo k podobnej situácii v lete. V dôsledku cenového sporu s Gazpromom prestal Kyjev od júla odoberať plyn z Ruska. K obnove dodávok došlo až začiatkom októbra, čomu predchádzali komplikované rokovania s Naftogazom. Podmienky zimnej dohody vznikali za účasti Európskej komisie. 

Rusi varujú pred plynovou krízou

Gazprom dnes súčasne varoval, že v zimnom období existuje „vážne riziko“ narušenia tranzitu ruského plynu ďalej do Európy. Znepokojenie vychádza údajne z aktuálnej úrovne zásob v podzemných zásobníkoch plynu na Ukrajine.

„Odmietnutie nakupovať ruský plyn vytvára vážne nebezpečenstvo ohľadom dodávok plynu do Európy cez ukrajinské územie a takisto zabezpečenia potrieb plynu pre ukrajinských spotrebiteľov počas nadchádzajúcej zimy,“ cituje agentúra AFP oficiálne stanovisko Gazpromu.„Ukrajina už dnes, pred začiatkom zimnej špičky, začala čerpať zo svojich podzemných zásob plynu, ktoré však neboli predtým dostatočne naplnené. Odmietnutie nákupu ruského plynu vážne ohrozuje bezpečný tranzit plynu do Európy a dodávky pre ukrajinských zákazníkov pre nadchádzajúcu zimu,” uviedol dnes šéf Gazpromu Alexej Miller.

Z aktuálnych údajov v európskom systéme GIE vyplýva, že zásobníky plynu na Ukrajine boli k 24. novembru naplnené na 53,25 % celkovej kapacity.

Plynu máme dostatok, tvrdí Kyjev

Ukrajina tvrdí, že v súčasnosti ruský plyn nepotrebuje. Podľa ministra pre energetiku Volodymyra Demčyšyna dnes Kyjev disponuje dostatočnými zásobami v objeme 16 mld. m3 a nakupovať plyn z Ruska preto nie je prioritou. Rovnako spotreba suroviny na Ukrajine medziročne klesla o 19 %.

Ukrajina môže v prípade potreby získavať plyn aj z EÚ. V zimnom období by sa tak mohol zvýšiť význam reverzného toku zo Slovenska. Od začiatku testovacej prevádzky tzv. malého reverzu cez vojanský plynovod do minulej nedele (22.11.) Eustream prepravil na Ukrajinu celkovo 12,7 mld. m3 plynu, ktorý prichádzal z českého Net4Gasu a rakúskeho Baumgartenu. Najvyššie využitie kapacít bolo do mája 2015 a tiež v druhej polovici augusta 2015. Avšak v posledných týždňoch bola časť dostupnej kapacity nevyužívaná.

Ďalšie rokovania v decembri

Podľa dnešného vyjadrenia spoločnosti Naftogaz bude Ukrajina naďalej prepravovať ruský plyn pre európskych odberateľov plne v súlade s kontraktom. „Počas posledných 18 mesiacov sme preukázali, že dokážeme zaistiť stabilnú prepravu ruského plynu bez ohľadu na to, či ho Ukrajina dostáva alebo nie, a to v letnej aj zimnej sezóne,“ uviedol šéf spoločnosti Andrej Kobolev. „Pokiaľ vieme, aj Gazprom aj jeho zákazníci sú spokojní s kvalitou a spoľahlivosťou našich prepravných služieb,“ dodal.

Podľa Naftogazu sa ďalšie rokovania o cene za ruský plyn per Ukrajinu v prvom kvartáli 2016 uskutočnia v decembri 2015, ostatné podmienky dodávky sa dohodli v októbri a neočakávajú ich zmenu až do konca marca budúceho roka.

Záruky bezpečnosti dodávok

Tranzit plynu cez územie Ukrajiny na Slovensko momentálne prebieha bez obmedzení. Dodávky suroviny podľa prepravcu Eustream zodpovedajú nomináciám. „Ak dispečing Eustreamu zaznamená dramatický pokles tlaku alebo objemu plynu v sústave, respektíve úplne zastavenie toku z východu, okamžite zabezpečí reverzné dodávky zo západu. Sme pripravení zásobovať celé územie Slovenska bez obmedzení,“ ubezpečil pre náš portál Vahram Chuguryan, hovorca slovenského prepravcu.

Ak by došlo k narušeniu dodávok na vstupnom bode na kompresorovej stanici vo Veľkých Kapušanoch, k dispozícii je možnosť využívať tiež reverzný tok z Česka alebo Rakúska. Garanciou bezpečnosti pre zákazníkov sú aj podzemné zásobníky.

Podľa znenia zákona o energetike musia slovenské plynárenské firmy spĺňať štandardy bezpečnosti dodávok. V období od 1. novembra do 31. marca sú povinné garantovať zemný plyn pre určené kategórie odberateľov aj v prípade úplného prerušenia dodávok z územia tretích krajín.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.