Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Rokovanie Šefčoviča v Gazprome - Gazprom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rokovanie M. Šefčoviča s predstaviteľmi Gazpromu
15. januára 2015 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Rusko pri tranzite plynu do Európy s Ukrajinou nepočíta

 

Hlavnou témou včerajších rokovaní EÚ a Ruska v Moskve boli dodávky plynu do Európy. Podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič sa stretol s vedením Gazpromu i predstaviteľmi ruskej vlády.

Ruský minister pre energetiku Alexander Novak potvrdil, že South Stream je uzavretou kapitolou.  V súvislosti s budúcnosťou exportu plynu do Európy zopakoval, že Gazprom chce úplne obísť územie Ukrajiny, k čomu má prispieť nový plynovod plánovaný do Turecka s kapacitou 63 miliárd metrov kubických (bcm). Pri hraniciach s Gréckom sa má vybudovať hub, do ktorého sa nasmeruje 50 bcm z prepraveného objemu plynu.

„Turecký prúd je jedinou trasou, ktorou sa môže dodávať 63 miliárd metrov kubických ruského plynu, ktorý dosiaľ prechádzal Ukrajinou. Neexistuje iná možnosť,“ citovala jeho slová ruská agentúra TASS.

Európske krajiny, ktoré chcú v budúcnosti dostávať plyn z Ruska, by sa podľa ruských predstaviteľov mali poponáhľať s budovaním infraštruktúry napájajúcej sa na nový plynovod do Turecka. „Inak môžu byť tieto objemy plynu presmerované na iné trhy,“ dodal Novak.

Turecko si od užšej spolupráce s Ruskom sľubuje aj lepšiu cenu plynu. Pri ohlásení výstavby nového potrubia do Turecka sa hovorilo, že Ankara bude mať od tohto roka plyn o 6 % lacnejšie. V prípade realizácie spoločných projektov by mohlo ísť o zníženie až o 15 %. Turecký minister pre energetiku Taner Yıldız ale podľa agentúry Anadolu včera na tlačovej konferencii uviedol, že s Gazpromom sa zatiaľ nedohodli na úprave ceny pre tento rok.

Lepšie riešenia?

Šefčovič sa podľa agentúry Reuters postavil k novému plánu Moskvy rezervovane. Začiatkom tohto týždňa na rokovaniach v Sofii podporil návrh vytvoriť nový plynárenský uzol v Bulharsku.

Ani po vybudovaní nových plynovodov by sa podľa slovenského eurokomisára nemal zastaviť tranzit ruského plynu do Európy cez ukrajinské územie. „Možno dokážeme nájsť lepšie riešenie,“ poznamenal Šefčovič.

Zastavenie tranzitu cez Ukrajinu by ohrozilo aj príjmy Slovenska z tranzitu plynu v smere na západ. Ako jedna z alternatív pre prepravu plynu v strednej a východnej Európe sa rysuje projekt z dielne práve slovenského prepravcu Eustreamu. Ide o takzvaný projekt Eastring.

Jeho koncept predstavil šéf firmy Tomáš Mareček ešte koncom minulého roka. Šlo by predovšetkým o využitie existujúcej infraštruktúry v strednej Európe a na východe Balkánu vrátane kompresorovej stanice Veľké Kapušany.

Pokiaľ ide o výstavbu nového potrubia, to by bolo treba vybudovať len cez Rumunsko s dĺžkou asi 570 km, tak aby sa prepojili plynovody s Ukrajinou a Bulharskom. Prepravná kapacita by bola 12,5 bcm ročne v prvej fáze a 20 bcm ročne v druhej fáze, pričom by fungoval v obojstrannej prevádzke.

Nové potrubie by podľa Marečka vyšlo asi na 750 miliónov eur, čo je tretina kapitálových výdavkov, ktoré sa v súvislosti so South Streamom predpokladali len na území Srbska.

 

Neistý plyn pre Ukrajinu

Ruský minister Novak tiež vyhlásil, že neexistuje dôvod na zmenu podmienok týkajúcich sa dodávok ropy na Ukrajinu po tom, čo na konci marca vyprší aktuálny kontrakt.

Súčasná dohoda podľa neho odzrkadľuje podmienky existujúceho kontraktu medzi Gazpromom a Naftogazom a príprava novej dohody, tzv. letného balíka, je zatiaľ predčasná.

„Nevidíme dôvod podpisovať nový dokument, ktorý neobsahuje ustanovenia o novom splácaní dlhu,“  povedal ruský minister energetiky s odkazom na medzinárodnú arbitráž, ktorá by mala rozhodnúť o výške doterajšieho ukrajinského dlhu za ruské dodávky plynu.

Aj Naftogaz ešte počas jesenných rokovaní zdôrazňoval, že akékoľvek ďalšie splateniu dlhu Gazpromu, mimo dohodnutých dvoch tranží v celkovej výške 3,1 miliardy dolárov, bude závisieť od verdiktu arbitrážneho súdu. Jeho rozhodnutie však v krátkej dobe očakávať nemožno.

Ukrajinské zásobníky naplnené na tretinu

Šéf Gazpromu Alexej Miller po stretnutí so Šefčovičom informoval, že ukrajinský Naftogaz si predpláca nižší objem plynu než podľa dohody z konca októbra môže. To podľa neho viedlo k rýchlemu zníženiu množstva plynu v zásobníkoch a predstavuje to riziko pre tranzit plynu pre európskych odberateľov.

Zároveň upozornil, že spotreba plynu býva na najvyššej úrovni koncom januára a vo februári.

Podľa posledných údajov boli v utorok (13.1.) ukrajinské zásobníky naplnené na menej ako 33 %. Práve očakávané zvýšenie spotreby plynu koncom zimy by však mohlo byť dôvodom, prečo si Kyjev dohodnutý objem plynu šetrí na neskôr.

 

Reverz cez Poľsko prerušený

Nepríjemnosti však môže Kyjevu pripraviť aj aktuálne zastavený reverz plynu z Poľska. Online údaje poľského prepravcu plynu Gaz-System potvrdzujú, že Poľsko od začiatku roka nedodáva na Ukrajinu plyn. Zatiaľ čo ešte 31.12.2014 cez výstupný bod Hermanowice prúdilo viac než 2 milióny m3 suroviny, od začiatku roka sa tento tranzit neuskutočňuje.

Spoločnosť Gaz-System pre portál energia.sk vysvetlila, že reverz sa nerealizuje, lebo nedostala nominácie od svojho klienta na tieto objemy.

Technická prerušiteľná kapacita prepojenia z Poľska na Ukrajinu je 4 milióny m3 plynu denne.

Na druhú stranu cez víkend reverzné dodávky plynu na Ukrajinu obnovilo Maďarsko. Kyjev môže z tohto smeru dostať plyn v objeme max. 2,7 milióna m3.

Hlavnou trasou pre tranzit plynu z EÚ tak zostáva Slovensko. Cez Budince sa na Ukrajinu stabilne prepravuje denne takmer 30 miliónov m3 plynu, pričom Ukrajina počíta s navýšením kapacity prepojenia po realizácii nutných technických opatrení. Ukrajinský Naftogaz veril v jej navýšenie na 15 miliárd m3 ročne už od začiatku tohto roka. Zatiaľ sa tak nestalo.

Energetická spolupráca EÚ s Ruskom bude aj témou rokovaní ministrov zahraničia krajín Únie v Bruseli nasledujúci pondelok 19. januára.

© energia.sk

Obrázky: Európska komisia; Prezentácia T. Marečka (Eustream); Gazprom

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.