Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
\N
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
\N
24. januára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Rusko presmerovalo dodávky ropy pre Bielorusko

Ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť oznámil, že presmeroval dodávky pre Bielorusko. „Presmerovali sme tranzit ropy do poľského prístavu Gdansk a do ruských prístavov Primorsk a Novorosisjsk,“ uviedol hovorca spoločnosti Transnefť Igor Ďomin. Dôvodom presmerovania je neschopnosť Moskvy a Minsku dohodnúť sa na cene za ropu. Tranzit ropy pre Európu cez územie Bieloruska ale podľa Ďomina pokračuje bez problémov.

Rokovania ruského premiéra Vladimira Putina a bieloruského premiéra Michaila Mjasnikoviča o cene za dodávky komodity vo štvrtok (20.1.) skončili bez výsledku. Moskva zastavila dodávky komodity bieloruským rafinériám naposledy 1. januára 2011, s cieľom získať od Bieloruska vyššie platby za ropu. Minsk naopak vyššie ceny za ropu odmieta.

Rusko ročne prepraví cez Bielorusko približne 40 miliónov ton ropy. Spory o poplatky za tranzit a ceny ropy i plynu viedli v minulosti k opakovanému prerušeniu dodávok do Európy.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.