Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Uholny tanker
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Ben Helps (licencia Creative Commons)
11. októbra 2010 Efektívnosť v energetike od Energia.skTASR

Rusko postaví v Barentsovom mori nový terminál na vývoz uhlia

Rusko pripravuje výstavbu nového terminálu, ktorý by mohol ročne zabezpečiť vývoz 18 mil. ton uhlia cez Barentsovo more. Hodnota projektu sa odhaduje na 300 až 500 mil. dolárov (358,78 mil. eur). Uviedla to dnes spoločnosť Lavna Trading Port Company.

Nový prístav Lavna by mal otvoriť lacnejšiu cestu pre dodávky uhlia z uhoľnej spoločnosti Kuzbassrazrezugol (KRU) do Európy a ďalej. „Lavna už získala všetky dokumenty potrebné na výstavbu nového terminálu,“ povedal zástupca spoločnosti Sergej Kropotov. Ako dodal, nový terminál bude slúžiť najmä na dodávky uhlia do Európy, ale aj do USA a Kanady.

Ak by sa dopyt zvyšoval, prístav Lavna by mohol zvýšiť dodávky až na 36 mil. ton ročne, dodal Kropotov.

Prvé uhlie z prístavu odpláva v roku 2014

Výstavba trojfázového projektu sa začne v roku 2012. Prvá fáza, v rámci ktorej by sa z prístavu malo vyvážať 6 mil. ton uhlia, bude dokončená o dva roky neskôr. Kedy bude dokončený celý terminál, schopný exportovať 18 mil. ton uhlia, nie je známe.

Preprava bude lacnejšia

Terminál postavia v Kolskom zálive Barentsovho mora. Záliv je dostatočne hlboký a cez zimu nezamŕza, čo znamená, že žiadna z obchodných lodí by nemala mať problémy s prístupom.

„Terminál umožní ušetriť 2 až 4 doláre na každej tone vyvážaného uhlia v porovnaní s inými prístavmi na severozápade Ruska, či iných krajín bývalého Sovietskeho zväzu,“ dodal Kropotov.

V súčasnosti sa uhlie vyváža najmä z ruského prístavu Murmansk, pričom vývozcov stojí jedna tona uhlia od 11 do 14 dolárov. Ďalšími prístavmi v tejto oblasti sú ruský Usť-Luga, lotyšská Riga a estónsky Tallin, informovala agentúra Reuters.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.