Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Arktída
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ U.S. Geological Survey (licencia Creative Commons)
17. júla 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Rusko posilní armádu v Arktíde, podporí nároky na ropné zdroje

Moskva chce rozšíriť hranice svojho arktického kontinentálneho šelfu a vyslala už do oblasti niekoľko vedeckých expedícií, aby oprávnenosť svojich nárokov doložila. Rusko svoj ​​nárok opiera o tvrdenie, že Lomonosovov chrbát, tiahnuci sa pod hladinou Severného ľadového oceánu od kontinentu smerom k pólu, je predĺžením ruského kontinentálneho šelfu a že teda má právo na jeho ekonomické využitie.

Nároky na právo ťažiť nerastné suroviny v Arktíde si robia aj iné severské štáty, predovšetkým Kanada, USA, Nórsko a Dánsko. V regióne sa podľa expertných odhadov nachádza asi 13 % doteraz neobjavených svetových zásob ropy a 30 % zásob zemného plynu. Medzinárodné ekologické organizácie síce vyzývajú k moratóriu na hospodársku činnosť v Arktíde, podobne ako je tomu v Antarktíde, ale podľa odborníkov ich výzvy nemajú šancu na úspech.

Podľa generálplukovníka Čirkina ruská armáda zriadi v polárnych oblastiach najmenej štyri základne pre jednotky arktických brigád. Uvažuje sa o mestách Pečenga a Kandalakša v Murmanskej oblasti a o lokalitách v Jamalsko-neneckom autonómnom okruhu a v Jakutsku. Ministerstvo obrany chce zároveň pre arktické jednotky objednať výrobu špeciálnych ťahačov a ďalšiu výzbroj.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.