Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
medvedev
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
medvedev a iPhone Foto: Flickr.com/licencia (Creative Commons)
21. októbra 2010 Ostatné od Energia.skSITA

Rusko bude privatizovať vo veľkom. Aj energetiku

Moskva sa chystá privatizovať štátne podniky od energetiky až po finančný sektor. Podľa predbežných odhadov by štát do roku 2015 mohol získať zhruba 58,5 mld. amerických dolárov, uvádza AFP. Privatizačný proces vstúpi do platnosti až vtedy, keď získa súhlas ruského prezidenta Dimitriho Medvedeva.

V ponuke je aj energetika. Vládny návrh hovorí o predaji 15 percentného podielu akcií spoločnosti Rosnefť, ktorá je najväčším ropným producentom v krajine. Ráta tiež s predajom 8 percent podniku RusHydro, najväčšieho aktéra v oblasti vodnej energie. Privatizácia menšinového podielu čaká pravdepodobne aj ruského sieťového operátora v rámci Unified Energy Systems, uvádza RIA Novosti.

Vládny návrh však zahŕňa celé spektrum spoločností. Na predaj budú akcie štátnych bankových spoločností VTB a Sberbank, informuje Bloomberg. Vôbec po prvýkrát sa objavia v privatizačnom procese aj ruské železnice RZhD. Zvažuje sa aj odpredaj národnej leteckej dopravnej spoločnosti Aeroflot.

Vo väčšine podnikov si štát zachová kontrolný väčšinový podiel, uzatvára Businessweek. 

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.