Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
pipeline
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flick.com/rcbodden (licencia Creative Commons)
18. októbra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Rusko a Poľsko sa dohodli na dodávkach plynu. Súhlasí aj EÚ

Dohoda o dodávkach zemného plynu medzi Poľskom a Ruskom je na svete. Detaily zmluvy by sa mohli uzavrieť do dvoch týždňov. „Delegácia EÚ sa rokovania zúčastnila a voči medzivládnej dohode nevzniesla žiadne námietky,“ vyhlásila štátna tajomníčka poľského ministerstva hospodárstva Joanna Strzelec-Lobodzinská.

Platnosť súčasnej zmluvy vyprší 20. októbra. Poľsku tak reálne hrozil nedostatok zemného plynu pre veľkoodberateľov. Situáciu sa ešte v piatok snažil upokojiť ruský minister energetiky Sergej Šmatko. Varšave prisľúbil, že aj v prípade nestihnutia podpisu novej zmluvy do tohto termínu sa bude v dodávkach ruského plynu do Poľska pokračovať bez zmeny. 

Moskva a Varšava sa na podmienkach novej zmluvy dohodli ešte v októbri 2009. Dohoda hovorila o predĺžení dodávok cez plynovod Jamal až do roku 2037. Objem dodávok by sa zvýšil približne o 2,5 mld. kubických metrov na 10 mld. kubických metrov ročne. Poľsko nakupuje v súčasnosti od ruskej spoločnosti Gazprom Export približne dve tretiny svojej celkovej spotreby.

Prekážkou bolo odmietavé stanovisko Európskej komisie. Namietala voči ustanoveniam, ktoré sa týkajú poplatkov za tranzit a rozhodnutí o tom, kto bude spravovať poľskú časť plynovodu Jamal. Potrubie je vo vlastníctve poľsko-ruského konzorcia EuRoPolGaz, ktorého akcionármi sú poľský PGNiG a ruský Gazprom. Podľa európskych pravidiel by prevádzkovateľom plynovodu mala byť nezávislá firma, ktorá nie je nijakým spôsobom naviazaná na jeho akcionárov.

ČTK, TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.