Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
lng terminal
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ wirralwater (licencia Creative Commons)
17. januára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Rusko a Japonsko uvažujú o spolupráci v oblasti LNG

Ruský plynárenský koncern Gazprom oznámil, že s Japonskom podpísal kontrakt o spolupráci, ktorý počíta s možnou výstavbou závodu na skvapalňovanie zemného plynu neďaleko Vladivostoku.

Rusko a Japonsko zvažujú možnostim spolupráce pri výstavbe LNG, informoval o tom Gazprom. „Obe strany preskúmajú možnosť realizácie pilotného projektu skvapalňovania plynu pri Vladivostoku, ako aj jeho neskoršieho transportu,“ uvádza sa v stanovisku spoločnosti.

Ako uviedlo japonské ministerstvo obchodu, na základe predbežného prieskumu by kapacita prípadného závodu mohla dosiahnuť okolo 5 miliónov ton LNG ročne. Celá produkcia by sa však nemusela vyvážať len výhradne do Japonska.

Ruská štátny monopol sa snaží diverzifikovať svoje trhy. Dopyt po zemnom plyne na kľúčovom trhu Európe začal v dôsledku hospodárskej krízy klesať. Na strane druhej sa zvýšil záujem  alternatívy ako LNG alebo bridlicový plyn.

Japonsko sa snaží obmedziť využívanie fosílnych palív s cieľom znížiť emisie skleníkových plynov v atmosfére. Závod na LNG pri Vladivostoku by krajine zároveň pomohol diverzifikovať aj zdroje dovozu skvapalneného plynu.

Spotreba zemného plynu v Japonsku dosahuje 80 mld. m3.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.