Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ropovod - rozmazany
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
9. júla 2012 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Ruskí oligarchovia plánujú kúpiť britský podiel v ropnej firme TNK-BP

„Konzorcium AAR bude do 19. júla informovať spoločnosť BP o svojom zámere začať rokovania o kúpe jej podielu v TNK-BP,“ povedal Loskutov. AAR združuje štyroch ruských oligarchov, ktorí sa v minulosti už niekoľkokrát dostali pre spôsob vedenia TNK-BP s britskou firmou do sporov. Práve pre tieto problémy musel na nátlak Rusov odísť z funkcie generálneho riaditeľa v roku 2008 Robert Dudley a koncom mája tohto roka zasa pre konflikty zložil funkciu šéfa spoločnosti ruský miliardár a jeden z členov AAR Michail Fridman.

Začiatkom júna BP oznámila, že plánuje svoj podiel v spoločnom podniku predať. O kúpu jej podielu sa podľa zdrojov z BP ihneď začala zaujímať ruská štátna ropná spoločnosť Rosneftegaz, ktorá kontroluje viac než 75-% podiel Rosnefti, najväčšej ropnej firmy v Rusku. Práve Rosnefti oligarchovia z AAR znemožnili kontrakt s BP na rozvoj arktických ropných ložísk.

Ak by britský podiel v TNK-BP získala Rosneftegaz, Kremeľ by zvýšil svoju kontrolu nad produkciou ropy v Rusku na viac než 50 %. Pre vládu by to bolo veľké víťazstvo, keďže už nejaký čas sa snaží získať ešte väčšiu kontrolu nad prírodnými zdrojmi. Práve tomu by oligarchovia chceli zabrániť, informovala agentúra RIA Novosti.

Zdroj: TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.