Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Plynovod OPAL - OPAL
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: OPAL
5. januára 2017 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Rusi pumpujú plyn do Nord Streamu, Ukrajinci vyzdvihujú svoj tranzit

Spory medzi ukrajinskými a ruskými plynármi boli v minulosti, keď Slovensko nemalo inú alternatívu ako dodávky zemného plynu cez Veľké Kapušany, predmetom vážnych obáv. Po sprevádzkovaní reverzných tokov z ČR, Rakúska či Maďarska a s dostatočne naplnenými podzemnými zásobníkmi (aktuálne na úrovni 56 %) sa tradičné napínanie svalov v Moskve na začiatku vykurovacej sezóny aj vyhlásenia z Kyjeva sledujú s menšími starosťami.

Vlani ale objem plynu, ktorý sa prepravil cez Ukrajinu do Európy narástol. Spoločnosť Ukrtransgaz poukázala na to, že tranzit ruského plynu do Európy cez Ukrajinu medziročne stúpol o 23 percent a dosiahol úroveň 82,2 miliardy metrov kubických. Rok predtým bol na úrovni 67,1 mld. m3 plynu.

Gazprom sa ale dlhodobo snaží obísť územie nášho východného suseda a surovinu chce na západ prepravovať severom alebo juhom kontinentu. Štátne plynárenské firmy z oboch krajín si svoje požiadavky nárokujú v medzinárodných arbitrážach. Jasnou ukážkou snahy vyhnúť sa územiu Ukrajiny sa už približne pred 15-timi rokmi stal projekt plynovodu Nord Stream, ktorý je priamym spojením medzi Ruskom a Nemeckom popod Baltské more a jeho dve potrubia boli sprevádzkované v rokoch 2011 a 2012.

Výsledkom je pokles prepravy plynu cez územie Ukrajiny i Slovenska v posledných rokoch. Objem tranzitu plynu cez Ukrajinu bol ešte v roku 2010 vo výške 116 miliárd m3. Slovenský Eustream v predmetnom roku prepravil plyn na úrovni 71,4 mld. m3. V roku 2012 to už bolo len 56,5 mld. m3 plynu.

Rekordy v Nord Streame

Zatiaľ čo Kyjev upozorňuje na to, že Gazprom bez vysvetlenia znižuje tlak v tranzitných potrubiach na ich západnej hranici viac ako je zmluvne povolené, čo koncom decembra na mieste kontrolovala aj misia Európskej komisie, Rusko koncom minulého roka presmerovalo väčšie objemy plynu z ukrajinskej trasy popod Baltské more.

V pondelok cez plynovod Nord Stream prepravil rekordný objem – až 160,75 milióna m3 plynu. „Súčasná úroveň zaťaženia Nord Streamu jasne demonštruje, že severná trasa ruských dodávok plynu je na európskom trhu vysoko žiadaná,“ uviedol šéf Gazpromu Alexej Miller, podľa ktorého zákazníci preferujú túto trasu.

Posledných desať dní roka 2016 zvýšila ruská spoločnosť prepravu plynu cez tento plynovod o 41 % a zároveň zredukovala tranzit tradičnou ukrajinskou trasou o 19 %. Ukrajinský Naftogaz s odvolaním na údaje európskeho združenia ENTSOG uviedol, že od 22. decembra sa tok plynu severnou trasou a cez plynovod OPAL v Nemecku zvýšil až na 80,5 milióna m3 denne. Gazprom tak zvýšil využívanie kapacity plynovodu OPAL z úrovne 50 percent na 80 percent.

Objem prepravy cez Ukrajinu na Slovensko naopak klesol zo 148,9 mil. m3 na 120,8 mil. metrov kubických plynu denne.

Zdroj: Naftogaz

Gazprom a obchodníci tým mali reagovať na októbrové rozhodnutie Európskej komisie, ktorá zrušila dovtedajší limit pre využívanie kapacity nemeckého plynovodu OPAL. Dcérska firma poľskej štátnej spoločnosti PGNiG  kvôli  tomu podala na Súdny dvor EÚ žalobu so 14 obvineniami voči Európskej komisii.

PGNiG 28. decembra informoval o tom, že Súdny dvor EÚ pozastavil vykonávanie predmetného rozhodnutia Komisie a požiadala ju o podrobnosti o tom, akým spôsobom sa budú konať tendre na využitie kapacity plynovodu OPAL.

„Súčasná situácia naznačuje, že Gazprom uskutočňuje vedomé kroky na zníženie tranzitu cez prepravný systém Ukrajiny,“ tvrdí Naftogaz. Ako to ale môže robiť v čase, kedy mal byť výkon rozhodnutia EK pozastavený, je otázne. V decembri spoločnosť uviedla, že vyjadrenia Moskvy o ohrození dodávok plynu cez Ukrajinu počas zimy indikujú, že Rusko plánuje v januári až februári tohto roka plynovú krízu.

Údaje slovenského prepravcu plynu Eustreamu ukazujú, že od 24. decembra tok plynu cez Veľké Kapušany pohyboval medzi 117 až 136 mil. m3 denne. Posledný týždeň minulého roka sa ale znížil aj tok plynu na naše územie z Českej republiky a Rakúska.

Zdroj údajov: Eustream

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.