Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
jadrova elektraren a oblaky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Toni Rodrigo (licencia Creative Commons)
12. októbra 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Rusi postavia v Bielorusku prvú jadrovú elektráreň

Šéf Atomstrojexportu Alexander Gluchov podľa agentúry ITAR-TASS odhadol, že k podpisu úverovej dohody by mohlo dôjsť koncom tohto roka alebo na začiatku budúceho roka. Potom by elektráreň, ktorá má byť dodaná „na kľúč“, mohla byť dokončená v roku 2018.

Ruské médiá sú však skeptické, pretože medzi Moskvou a Minskom pokračujú spory aj o samotnej výške úveru. Pri marcovom podpise medzivládnej dohody premiér Vladimir Putin hovoril o šiestich mld. dolárov, čo by postačovalo len na vybudovanie elektráreň. Minsk ale chce kompletnú infraštruktúru, vrátane ciest a bytov pre energetikov, a tak žiada o až desaťmiliardový úver.

Sám Gluchov hodnotu kontraktu neprezradil, „v zásade“ sa však vraj vychádzalo z nákladov na stavbu obdobnej jadrovej elektrárne v Kaliningradskej oblasti. Tá má stáť približne 240 mld. rubľov a elektrinu má dodávať už od roku 2016.

Atomstrojexport je dcérskou firmou štátnej spoločnosti Rosatom. V konzorciu sa Škoda JS sa uchádza aj o českú zákazku na dostavbu Temelína.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.