Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Rura
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Pečenie pečiva. Foto: Flickr.com/OakleyOriginals (Licencia Crevative Commons)
22. decembra 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Rúra na pečenie: ako vybrať vhodný model a ušetriť za energie

Rýchly prehľad

Cieľová skupina Všetky domácnosti, ktoré zvažujú kúpu novej rúry na pečenie, príp. tie, ktoré chcú pri varení a pečení ušetriť náklady za energie.
Čo by ste mali vedieť Predovšetkým sa zamerajte na informácie o:

  • triede energetickej hospodárnosti
  • veľkosti
  • spotrebe energie
  • umiestnení
  • hlučnosti
  • funkciách rúry

Na trhu je dostupných niekoľko rôznych typov rúr na pečenie, každá má iný dizajn, ponúka rôzne funkcie, má inú kvalitu a vybavenie. Plynové rúry sú lacné, no manipulácia s nimi je náročná a v súčasnosti sú už na ústupe. Postupne ich nahrádzajú moderné elektrické rúry, ktoré ponúkajú najrôznejšie programy na prípravu mnohých druhov jedál. Okrem nich sa však čoraz častejšie začínajú objavovať  aj parné rúry, kde pripravíte jedlo bez straty vitamínov a minerálnych látok.

Pre kúpou novej rúry si ale v prvom rade ujasnite, či má byť plynová, elektrická alebo dokonca parná.

Plynová rúra sa stáva minulosťou

Plynové rúry sa dnes už takmer nepoužívajú. Zvyčajne o ich kúpe zvažuje ten, kto kupuje aj nový plynový sporák. Avšak aj tu existuje možnosť zvoliť kombináciu plyn – elektrina, tzn. plynové horáky a elektrickú rúru. Môže sa zdať, že plynová rúra je vhodným riešením pre domácnosť, nakoľko obstarávacie náklady sú nižšie. Problém však vzniká už pri pečení, a to predovšetkým pri nastavení teploty. Pri pečení teplo sála len zospodu a nie je tak rovnomerné.

Rozpätie regulovanej teploty sa pohybuje medzi 150-260 °C. Pokiaľ máte obavy z unikania plynu, môžete si na trhu vybrať typ spotrebiča, pri ktorom sa po zhasnutí horáka automaticky vypne prívod plynu.

Plynové rúry sa predávajú najčastejšie v kombinácii s plynovými horákmi. Ich cena sa pohybuje už od 160 EUR. Existujú samozrejme aj vstavané spotrebiče, ktoré sú o niečo drahšie.

Príkon plynu plynovej rúry vrátane plynových horákov je od 10,5 kWh.

Elektrická rúra pečie úsporne

Moderné elektrické rúry majú vďaka inovačným technológiám menšiu spotrebu elektriny, ako ich predchodcovia. Aj tu platí zásada: „Pokiaľ chcete ušetriť, zvoľte si spotrebič z čo najvyššej energetickej triedy, t. j. A alebo A+“ (viac informácií o energetickom štítku).

Na rozdiel od plynových sú oveľa praktickejšie, pretože ich môžete nastaviť od 50 do 250 °C, na rozdiel od plynových rúr, kde ju možno regulovať až od 150 °C.V ich vybavení nechýba ani horné a dolné ohrievacie teleso, gril, otočný ražeň, ventilátor.

Na trhu sú k dispozícii rôzne veľkosti elektrických rúr:

  • malé: 12-35l
  • stredné: 35 – 65 l
  • veľké nad 65 l

Cena elektrickej rúry závisí od výrobcu, umiestnenia (voľne stojaca, resp. zabudovaná), veľkosti a funkcií. Voľne stojacu elektrickú rúru môžete kúpiť už za 40 EUR (veľkosť 9l) zatiaľ čo obstarávacie náklady vstavaného spotrebiča sú vyššie a pohybujú sa od 140 EUR.

Priemerná spotreba energie, za jednu hodinu pri 200 °C,  je približne 0,90 kWh. Pokiaľ ale však vlastníte teplovzdušnú rúru, môžete piecť lacnejšie. Cirkulácia vzduchu ptostredníctvom teplovzdušného ventilároa zabezpečí účinnejšie pečenie. Dochádza k rovnomernej cirkulácii horúceho vzduchu v celom priestore rúry. To umožní upiecť pokrm už pri 180 ° C, čo je ekonomicky efektívnejšie. Spotreba energie klesne 0,10 kWh. Úspora energie bude takmer 10%.

Parná rúra usporí energiu, no nie je náhradou klasickej rúry

Jedlo pripravené v pare si zachová vysoké percento vitamínov, minerálov a stopových prvkov, potraviny si zachovajú farbu, konzistenciu a výraznú prirodzenú chuť. Parná rúra funguje vďaka špeciálnemu generátoru, ktorý vyrába vodnú paru. Prenos tepla je veľmi rýchly a automaticky regulovaný proces dusenia zaručuje vysokú kvalitu takto upravených potravín. Priemerná spotreba je približne 0,7 kWh a jej cena je porovnateľná s klasickými spotrebičmi (600 EUR a viac).

V parnej rúre je možné pripravovať viacero pokrmov naraz, takže sa znižuje spotreba energie. Do spotrebiču treba pravidelne dolievať vodu, alebo ho napojte priamo na prívod vody. Veľkosť zásobníku vody je rôzna, napríklad na jeden a pol hodinové pečenie potrebujte 1,5 l vody. Spotreba však závisí aj od programu, ktorý zvolíte.

Údržba je veľmi jednoduchá, keďže využíva iba čistú vodu a žiaden tuk. Treba však podotknúť, že parná rúra nedokáže piecť, zapekať či grilovať, no potraviny môžete pripravovať v pare, šetrne prihrievať rozmrazovať, zavárať a sterilizovať. Je vhodným doplnkom pre zdravé stravovanie, no nie je stopercentným ekvivalentom klasickej rúry na pečenie.

Ako vybrať

Pri výbere elektrospotrebiča sa riaďte energetickým štítkom (viac informácií o novom energetickom štítku). Nachádzajú sa na ňom údaje o:

  • type spotrebiča
  • energetická trieda
  • objem
  • spotreba energie, ktorá je odvodená od veľkosti rúr, tzn. čím väčšia rúra, tým väčšia spotreba energie. Rozdiel medzi veľkou a malou rúrou môže byť v spotrebe až 25 %. Spotreba elektrickej energie kWh pre funkciu pečenia, teda pri konvenčnom alebo vnútornom prúdení vzduchu alebo horúcej pary pri štandardnej záťaži. Samozrejme, že skutočná spotreba závisí od toho, ako často rúru používate.
  • hlučnosť: Elektrické rúry bez teplovzdušného ventilátora sú veľmi tiché, s nepostrehnuteľnou hladinou hluku. Pri využití ventilátora by hlučnosť nemala presiahnuť 55 dB.

Okrem informácii na energetickom štítku sa ďalej zaujímajte o cenu a funkcie, ktoré daný typ rúry ponúka:

  • niektoré spotrebiče sú vybavené programami, ktoré počas pečenia automaticky zmenia nastavenie teploty, vypnú alebo zapnú niektoré výhrevné teleso
  • teplovzdušná príprava pokrmov
  • grill využíva jedno, resp. dve výhrevné telesá. Dokážete tak zapekať sendviče alebo pripravovať pečivo.
  • rozmrazovanie
  • čistenie, resp. samočitenie

Štandardné vybavenie obsahuje osvetlenie rúry, hlboký aj plytký plech na pečenie,rošty, ovládací panel a termostat, ktorý informuje o dosiahnutí nastavenej teploty v rúre. Špeciálne vybavenie závisí od výrobcu, môže ísť napríklad o držiak na prenášanie horúcich plechov, úchytku na utierku, teleskopické koľajničky pre bezpečné vysunutie roštu, detskú poistku, vyšší komfort vám zaručí aj elektronické ovládanie rúry. Samozrejme, pokiaľ ňou vaša rúra nedisponuje, aj tu dbajte na bezpečnosť. Sklo rúry by malo byť niekoľkovrstvové, aby nevzniklo riziko popálenia.

Každá z rúr na pečenie má svoje klady a zápory. Pri výbere sa orientujte podľa informácií na energetickom štítku, no závisí aj od vašich osobných preferencií a požiadaviek.

Šetriť energiu môžete však pri varení a pečení aj dodržiavaním základných zásad v kuchyni (ďalšie tipy ako ušetriť v kuchyni nájdete na tejto linke):

  • Nepredhrievajte, ak nemusíte, ušetríte až 17 % energie.
  • Neotvárajte zbytočne dvierka, pretože pri každom otvorení sa stráca 20 % tepla.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.