Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vodná elektráreň - istockphoto
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
29. septembra 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Rumunsko: Obdobie sucha znížilo výrobu v hydroelektrárňach

„Musíme informovať našich klientov, že sme museli využiť doložky o vyššej moci v našich dodávateľských zmluvách. Podľa nej môžu byť dodávky elektriny obmedzené vzhľadom na pokles základnej výroby,“ povedal podľa agentúry AFP Trihenea. „Dunaj pritom zaisťuje 60 % našej produkcie,“ dodal.

Podľa údajov zaznamenala Hidroelectrica pokles dennej produkcie na 9.800 MWh proti decembrový 29.000 MWh v roku 2010.

Minister životného prostredia László Borbély ale však uviedol, že pokles prietoku Dunaja sa už zastavil. Kým minulý týždeň riekou pretekalo 2.200 m3 vody za sekundu, v súčasnosti je to už 3.000 m3. Aj to je však pod dlhodobým septembrovým priemerom, ktorý predstavuje 3.800 m3 vody za sekundu.

Nehľadiac na výrazný pokles produkcie hydroelektrární štátne orgány nepredpokladajú zvýšenie cien elektriny, uviedol Borbély.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.