Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Plynový kondenzačný kotol - SPP
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Plynový kondenzačný kotol -Foto:SPP
10. novembra 2016 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

Rozpočítavanie tepla má nové pravidlá, možno protizákonné

Na základe vyhlášky Ministerstva hospodárstva SR (č.240/2016) by mali vlastníci bytov získať detailnejší obraz o tom, aké sú ich skutočné náklady na teplo. Podľa generálneho riaditeľa odboru energetiky na MH SR Jána Petroviča ľudia pri rozpočítavaní tepla často nevedia, koľko zaň platia a čo všetko je v cene zahrnuté, najmä ak majú vlastnú kotolňu a niektoré náklady sa neodpisujú klasicky.

„Išlo o to, aby každý jeden koncový spotrebiteľ tepla mal transparentne na účte uvedené, za čo presne platí,“ obhajoval zmeny na nedávnom zasadnutí energetickej komisie parlamentného výboru. Realita je ale podstatne komplikovanejšia.

Snahu zrovnoprávniť povinnosti veľkých dodávateľov tepla z CZT a vlastníkov bytov s domovými kotolňami považujú správcovské spoločnosti za násilnú. Podľa nich ide o subjekty, ktoré sú zriadené na základe odlišných zákonných noriem, majú rozdielny vzťah vlastníctva k zdrojom tepla aj k ich prevádzke.

Predmet sporu

Nové pravidlá vyúčtovania musia správcovia aplikovať už tento rok. Okrem paliva tak by sa tak u vlastníkov bytov s domovými kotolňami mali zohľadniť aj ekonomicky oprávnené náklady. Súvisieť môžu s investíciami, údržbou alebo revíziou kotolne. Správcovia sa bránia, že spomínaná vyhláška je v rozpore s ustanoveniami zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov (č. 182/1993). Subjekty, ktoré prevádzkujú domové kotolne totiž nepodliehajú regulácii. Upozorňujú tiež, že zákon má vyššiu právnu silu ako vyhláška.

„To, že aj domové kotolne boli do vyhlášky zatiahnuté je podľa všetkého výsledok enormnej snahy teplárov degradovať výsledky, ktoré dosahujú domové kotolne s nízkymi nákladmi vo výrobe tepla oproti vysokým cenám tepla zo systémov CZT,“ skonštatoval pre náš portál Miroslav Verčimák.

Na nepriame náklady súvisiace s výrobou tepla v domovej kotolni využívajú správcovia fond prevádzky, údržby a opráv. Príspevok do  fondu sa podľa dohody tvorí na základe veľkosti spoluvlastníckeho podielu. Čerpanie z fondu schvaľuje nadpolovičnou väčšinou spoločenstvo vlastníkov bytov (SVB).

Otvorený list ministrovi

Zástupcovia majiteľov bytov sa preto otvoreným listom obrátili na ministra hospodárstva, ktorého znenie máme k dispozícii. V ňom upozorňujú, že aplikovaním vyhlášky môže dôjsť k porušeniu ich zákonného práva pri správe majetku, ale aj k škodám v nákladoch pri zabezpečovaní výroby tepla vo vlastných kotolniach.

Podľa Verčimáka si vlastníci bytov s kotolňou vyrábajú teplo pre vlastnú spotrebu a zároveň sú aj konečnými spotrebiteľmi, pričom systém prehľadu všetkých nákladov upravuje zákon. „Všetky údaje o nákladoch v spoločenstve si môže každý vlastník overiť v dokumentoch spoločenstva už v priebehu roka alebo v období vyúčtovania.“

Nové pravidlá = drahšie teplo?

Ak by správcovia postupovali pri rozpočítaní dodaného tepla podľa novej vyhlášky, môže dôjsť k priamej diskriminácii vlastníkov bytov, ale aj  finančným škodám v nákladoch na teplo v rozmedzí od 84 do 110 %. Odvolávajú sa pritom na údaje z analýzy prevádzkovania kotolne v bytovom dome za minulý rok.

Problém vidia aj v retroaktivite. Vyhláška ministerstva vstupuje do účinnosti od 1. januára 2017. Kvôli prechodnému ustanoveniu sú ale budovy s vlastnou kotolňou povinné rozpočítavať náklady za teplo po novom už za tento rok.

Zmiešavanie nákladov na palivo a nákladov na prevádzku domovej kotolne z fondu opráv a rozpočítavanie voči spotrebám jednotlivých bytov v bytovom dome podľa správcov „zakladá diskrimináciu vlastníkov bytov navzájom. Ustanovenia vyhlášky ako právnej normy nemôžu  negovať ustanovenia zákona, ktorý je vyššou právnou normou,“ zdôrazňuje sa v liste adresovanom ministrovi hospodárstva.

Žiadajú preto úpravu vyhlášky a zabezpečenie čistoty právnych vzťahov. Je otázne s akým úspechom sa ich požiadavky stretnú. Ján Petrovič z MHSR pripomenul, že vyhláška prešla legislatívnou radou vlády, podľa ktorej nebola v rozpore s iným zákonom alebo ústavou. Zároveň ale pripustil, že je otvorený o probléme diskutovať.

Stanovisko financmajstrov

Správcovia ale majú v rukách dôležité usmernenie ministerstva financií z 28.9.2016, ktoré máme tiež k dispozícii. Správcovia sa na MF obrátili s otázkou, ako majú správcovské firmy a SVB-čky účtovať náklady spojené s výrobou tepla. Financmajstri jasne uviedli, že SVB zo zákona nemôže nadobúdať do vlastníctva nehnuteľný majetok a preto neúčtuje o odpisoch pri stavbách a dlhodobom nehnuteľnom majetku, ktorý je vo vlastníctve jednotlivých majiteľov bytov.

„Ak je dlhodobý majetok nadobudnutý z vlastných prostriedkov zhromaždených vo fonde prevádzky, údržby a opráv, účtuje spoločenstvo súčasne použitie týchto vlastných prostriedkov ako výnos. V období používania takto obstaraného dlhodobého majetku už spoločenstvo neúčtuje o nákladoch, ktoré predstavujú pri dlhodobom majetku odpisy,“ píše sa v odpovedi rezortu financií.

Spoločenstvo musí viesť peniaze vo fonde opráv oddelene od peňazí na úhrady za plnenia, ako sú energie, servis výťahov, upratovanie, odvoz odpadu a iné služby. „Jednotlivé náklady na plyn, elektrinu, technologickú vodu a technologické hmoty sa započítavanú do nákladov na výrobu tepla a sú teda v rámci úhrad za plnenia rozúčtovávané podľa spotreby tepla na jednotlivé byty,“ uviedlo MF.

„Keďže fond prevádzky, údržby a opráv je určený na úhradu výdavkov spojených s nákladmi na prevádzku, údržbu a opravy spoločných zariadení domu je v súlade so zákonom, aby sa tieto náklady hradili z uvedeného fondu,“ dodal rezort financií s tým, že ročné vyúčtovanie použitia fondu opráv sa robí za dom ako celok a rozúčtovanie úhrad za plnenia na jednotlivé byty a nebytové priestory.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.