Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Stavebné práce v Mochovciach - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Na stavenicku v Mochovciach. Foto: energia.sk/Michal Jesenič
17. októbra 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Rozhodnutie o dostavbe Mochoviec sa odkladá

O navýšení rozpočtu na dostavbu 3. a 4. bloku Atómovej elektrárne Mochovce sa dnes nerozhodlo. Akcionári spoločnosti, ktorými sú Slovenská republika a taliansky Enel, preložili termín konania valného zhromaždenia o tri týždne. „Dnes ráno sa konalo stretnutie na úrovni ministra s vedením Slovenských elektrární, kde sa obe strany dohodli, že dnešné valné zhromaždenie bude prerušené a posunuté na 7. novembra. Dovtedy budú obe strany spoločne rokovať,“ uviedla pre energia.sk Miriam Žiaková, hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR.

Zmenu termínu potvrdili aj Slovenské elektrárne. „Dôvodom odkladu je potreba posúdenia ďalších opatrení na zlepšenie projektu navrhnutých tímom expertov,“ skonštatovala pre portál energia.sk hovorkyňa spoločnosti Jana Burdová. „Slovenské elektrárne dúfajú, že k dohode o rozpočte dôjde v novom termíne, čím sa  predíde ďalšiemu predražovaniu a odsunu dokončenia projektu.“

Šéf rezortu hospodárstva Pavol Pavlis včera v rozhovore pre Reuters naznačil, že pokiaľ ide o možné navýšenie rozpočtu dostavby, štát sa nateraz nechystá Talianom poskytnúť ďalšie finančné garancie. „Rokovania nie sú jednoduché,“ dodal. Presnú sumu, ktorú Enel aktuálne požaduje, minister nekonkretizoval. Podľa Reuters má ísť o „stovky miliónov eur“.

Nové termíny

Dostavba tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach je v časovom sklze. Generálny riaditeľ Luca D´Agnese minulý týždeň počas návštevy staveniska uviedol, že aktuálna fyzická dokončenosť 3. bloku dosahuje 80 % a jeho komerčné spustenie očakáva v 3. štvrťroku 2016. Štvrtý blok je podľa neho dokončený na takmer 60 % a elektrinu by mal začať vyrábať v roku 2017.

Aktualizovaný termín dostavby vychádza z analýzy, ktorá bola na žiadosť elektrární vypracovaná počas leta. V pôvodnom harmonograme sa počítalo s tým, že 3. a 4. blok Mochoviec budú hotové v rokoch 2012, resp. 2013.

D´Agnese počas minulotýždňového stretnutia s médiami nešpecifikoval konkrétnu sumu navýšenia rozpočtu dostavby, o ktorom akcionári rokujú.

Napäté vzťahy

Navyšovanie rozpočtu sa na Slovensku stalo silným politickým problémom. Pôvodne sa odhadovalo, že Mochovce sa podarí dokončiť s nákladmi 2,8 mld. eur. V apríli sa akcionári dohodli na novom rozpočte vo výške 3,8 mld. eur.

Viac informácií o záveroch auditu o dostavbe Atómovej elektrárne Mochovce sa chceli dozvedieť aj členovia parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti v utorok (14.10.), ale neúspešne. Poslanci nakoniec stiahli tento bod programu z rokovania hospodárskeho výboru.

Predstavitelia vlády kritizujú posúvanie termínov a predražovanie dostavby projektu. Najvyšší kontrolný úrad SR vykoná v blízkej dobe kontrolu hospodárenia Slovenských elektrární, ktorá má ukázať, ako efektívne sa nakladá s financiami určenými na dostavbu dvoch mochoveckých blokov.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.