Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Martin Ružinský Transpetrol - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Martin Ružinský (Transpetrol). Foto:energia.sk
23. januára 2015 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Ropným dodávkam sa otvára južná cesta

Na snímke Martin Ružinský zo spoločnosti Transpetrol. Foto: energia.sk

Ropa k nám bude môcť tiecť aj z juhu. Proces rekonštrukcie medzištátneho potrubia Friendship1, ktoré prepája slovenskú obec Tupá a maďarské mesto Százhalombatta, je v záverečnej fáze.

Transpetrol včera oznámil, že stavebné práce na slovenskej strane sa ukončili a takmer desaťkilometrové potrubie už získalo kolaudačné rozhodnutie. V súčasnosti sa čaká na vyriešenie technických detailov na  strane Maďarska. „Spustenie modernizovaného ropovodu do prevádzky očakávame v marci tohto roka,“ uviedol Martin Ružinský, riaditeľ pre prepravu a prevádzku Transpetrolu. Podľa investičného zámeru sú náklady slovenského prepravcu vo výške 8 miliónov eur. 

Na sfunkčnení potrubia Friendship1 sa v roku 2012 dohodli Transpetrol a skupina MOL. Maďarský partner sa v memorande zaviazal opraviť úsek v dĺžke 120 kilometrov, ktorý zahŕňa aj výmeny kompresorových staníc neďaleko Balatonu. 

Diverzifikačná poistka

Adria má podľa Transpetrolu slúžiť ako záložný zdroj dodávok, nemá byť priamou konkurenciou Družby. Prepravná kapacita potrubia sa po ukončení prác rozšíri na 5,4 miliónov ton ropy. „V prípade použitia urýchľovačov môže byť kapacita navýšená na viac než 7 miliónov ton,“ vysvetlil Ružinský.

Zmluva s Ruskom dnes garantuje Slovensku dodávky 6 miliónov ton ropy ročne. Prepojením na Adriu by Transpetrol získal plnohodnotnú alternatívu v prípade krízovej situácie. Najväčším odberateľom štátneho prepravcu je Slovnaft, člen skupiny MOL. Ak by nastal problém s dodávkami cez Družbu, vďaka diverzifikácii nebude ohrozená výroba bratislavskej rafinérie.

Spätný reverz na Balkán

Vynovené prepojenie na Adriu bude môcť fungovať v obojsmernom chode.  Slovenský prepravca nevylučuje, že sa pokúsi obnoviť svoje niekdajšie zákazky na Balkáne. Posledná dodávka ruskej ropy do Srbska sa uskutočnila v roku 2011. Možné obnovenie spätného reverzu naznačuje aj memorandum o spolupráci medzi Transpetrolom a chorvátskym prepravcom Jadranski Naftovod (JANAF), ktoré sa podpísalo v roku 2014.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.