Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Egypt Mubarak Protest
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Protest proti režimu egyptského prezidenta Mubaraka. Foto: Flickr.com / Takver (licencia Creative Commons)
31. januára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Ropný paradox jazmínovej revolúcie

Vďaka kontrole takmer tretiny všetkých potvrdených zásob ropy na svete, OPEC môže do istej miery usmerňovať vývoj svetových cien zvyšovaním či znižovaním produkcie. To je aj dôvod, prečo uplynulý týždeň účastníci Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose aj svetové burzy pozorne počúvali, keď saudský ropný minister Ali Al-Naimi potvrdil dostatočnú produkčnú kapacitu a záujem „vyrovnávať” trh v dočasnej volatilite. Podľa vyjadrenia šéfa kuwaitskej Petroleum Corp. Farouka al-Zankiho by vyššie ceny komodít mohli negatívne vplývať na krehké ozdravovanie svetovej ekonomiky.

Keď sa otriasajú steny nad ropnými poliami, cena barelu prudko stúpa

Ako však potvrdzuje súčasný trhový vývoj, slová z OPEC-u prevalcovalo dianie v Egypte a ceny oboch ukazovateľov dopytu od štvrtku stúpli – WTI až o 4 percentá. Egyptom posledný týždeň otriasa bezprecedentne rozsiahla vlna odporu voči režimu Hosního Mubaraka a protestné hlasy sa ozývajú v celom regióne. Aj keď logika obchodovania s terminovanými kontraktmi na dodávky ropy je obskúrna, jedno je isté: keď sa otriasajú steny nad ropnými poliami, cena barelu prudko stúpa.

Pre burzy je v súčasnosti najdôležitejšia hrozba visiaca nad ropnou tepnou vedúcou cez Suezský prieplav a potenciálny domino efekt. Napriek veľkým ekonomickým, sociálnym a kultúrnym rozdielom, krajiny od Mauretánie po Jemen majú jedného spoločného menovateľa: dlhodobo autoritársky a zle spravovanú neslobodnú spoločnosť. Otázkou za milión zostáva, či sa môže revolučná nálada s príchuťou jazmínu pretaviť do reálnej hrozby pre režimy v Jordánsku, Jemene a v Saudskej Arábii.

Zlé a horšie odpovede

Cena ropy sa v prelomový piatok vyšplhala nad hranicu 88 dolárov za barel a podľa analytikov by zvrhnutie súčasnej egyptskej garnitúry mohlo spustiť ďalšie navýšenie. Na otázku, ako by vznik podobnej situácie na arabskom polostrove reflektovali komoditné trhy, sú len zlé a horšie odpovede. Niet sa teda prečo čudovať opatrnému prístupu USA a EÚ, ktoré sú si dobre vedomé potenciálnych dôsledkov revolúcie nad najväčšími zásobami ropy na svete.

Čím väčší je strach z destabilizácie krajín v Perzskom zálive a následného prerušenia dodávok, tým vyššia je cena ropy a teda aj politická moc skorumpovaných vládcov doma aj v zahraničí. Iróniou globalizovaného sveta je, že jazmínová revolúcia posilňuje pozície tých, proti ktorým je vlastne namierená.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.