Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
europska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ tiseb (licencia Creative Commons)
19. mája 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Rokovania o testoch pre jadrové elektrárne v EÚ skrachovali

Rokovania Európskej únie (EÚ) o kritériách záťažových testov jadrových elektrární sa skončili neúspechom. Jedným z dôvodov bol aj spor o to, či sa má do testov zaradiť aj teroristický útok lietadlom na jadrové elektrárne. Dohodu údajne odmietlo Rakúsko a Nemecko, výhrady má aj Európska komisia (EK).

Skupina európskych regulačných orgánov pre jadrovú bezpečnosť (Skupina ENSREG) a Európska komisia už boli blízko dohode o štruktúre testov, ktorú mali formálne uzavrieť dnes (19. 5) v Prahe. Komisia však na poslednú chvíľu navrhla niektoré zmeny a rokovania zlyhali.

Členovia Európskej únie sa po marcovom zemetrasení v Japonsku, ktoré spôsobilo haváriu v jadrovej elektrárni Fukušima dohodli, že otestujú odolnosť 143 jadrových reaktorov v celom bloku v extrémnych situáciách.

„Dohoda už neplatí a nezdá sa, že sa ju podarí v Prahe uzavrieť,“ povedal agentúre Reuters diplomatický zdroj z Bruselu pod podmienkou anonymity.

Na príčine je spor medzi komisárom EÚ pre energetiku Güntherom Oettingerom, ktorý chcel, aby test zahŕňal čo najviac kritérií, a niektorými štátmi, napríklad Českom alebo Francúzskom, ktoré boli proti tomu, aby sa skúmala aj odolnosť elektrární voči teroristickému útoku a pádu veľkého lietadla.

Ďalší postup v rámci EÚ je nejasný

Takzvaná tichá procedúra, kedy sa k návrhu majú vysloviť členské štáty, včera (18.5) skončila. A dohoda môže byť schválená len vtedy, ak proti návrhu záťažových testov nebude mať žiadny štát námietky. Nemenovaný český zdroj ale povedal, že Rakúsko a Nemecko s návrhom nesúhlasili. Hovorkyňa rakúskeho ministerstva energetiky potvrdila, že Viedeň dohodu o testoch zablokovala, lebo sa jej nezdali dostatočne prísne. Chce tiež, aby sa na testoch zúčastnilo čo najviac nezávislých expertov.

Podľa diplomata z Bruselu skupina krajín na čele s Francúzskom, Britániou a Nemeckom teraz rokuje o kompromisnom návrhu.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.