Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Diskusia kreslo - pixabay
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
20. októbra 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Rokovania medzi ČEZ-om a VSE o predaji časti zákazníkov pokročili

V júni sme informovalio tom, že domácnosti, ktoré odoberajú elektrinu alebo zemný plyn od ČEZ Slovensko sú predmetom rokovaní o predaji Východoslovenskej energetike. Obom stranám sa podarilo nájsť zhodu a obchodnú transakciu, resp. koncentráciu medzi ČEZ-om a VSE Holdingom aktuálne posudzuje Protimonopolný úrad SR.

Prebiehajúci predaj časti podniku ČEZ Slovensko sa týka viac než 60 tisíc koncových zákazníkov zo segmentu domácností. Úspešnému dokončeniu obchodu ešte predchádza splnenie viacerých podmienok. ČEZ Slovensko si naďalej ponecháva činnosť v oblasti dodávky elektriny a plynu malým podnikom a ďalším väčším odberateľom, ktorí nepodliehajú cenovej regulácii.

„Transakcia dokončená nie je a my ju nebudeme v túto chvíľu komentovať,“ uviedol pre náš portál Roman Gazdík, tlačový hovorca ČEZ, a.s., ktorá je materskou skupinou slovenského dodávateľa.

„Východoslovenská energetika sa zúčastnila tendra, ktorý vyhlásila spoločnosť ČEZ Slovensko. Môžeme potvrdiť náš záujem o rozšírenie zákazníckeho portfólia,“ reagovala Katarína Šulíková z oddelenie komunikácie VSE. „Avšak rokovania a všetky príslušné rozhodnutia ešte nie sú ukončené, preto nie je možné dnes poskytnúť viac informácií.“

Pozor na „šmejdov“

Aj vzhľadom na slabú rozvinutosť nášho trhu s energiami sa v minulosti pri obdobných transakciách odberatelia stávali obeťami nekalých praktík, napríklad zo strany podomových predajcov. Tí sa zavádzajúcimi tvrdeniami snažili využiť obavy odberateľov zo zmeny a odlákať zákazníkov ku konkurencii.

Podľa podielu na trhu s dodávkami elektriny pre domácnosti bol vlani ČEZ Slovensko na 6. mieste s 2,66 %. VSE malo podľa údajov ÚRSO tretí najväčší podiel, elektrinu dodávali takmer 21 % domácností.

Pokiaľ ide o plyn, ČEZ Slovensko mal vlani pri dodávke domácnostiam podiel na trhu na úrovni 3,12 %. Dodávateľom plynu zo skupiny VSE Holding je spoločnosť innogy (bývalý RWE Gas), ktorá je druhým najväčším dodávateľom plynu na Slovensku. U domácností mali vlani podiel na trhu vo výške 14,85 %.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.