Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
\N
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
\N
1. júla 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Rezort hospodárstva navrhol dvoch kandidátov do Rady pre reguláciu

Ministerstvo hospodárstva SR (MH) navrhlo dvoch kandidátov za členov Rady pre reguláciu. Tá pôsobí na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Rezort navrhol vláde za členov Rady pre reguláciu Vladimíra Čepka a Ladislava Božíka. Ministerstvo navrhlo kandidátov na členov Rady pre reguláciu kvôli ukončeniu štvorročného funkčného obdobia dvoch jej súčasných členov.

Funkčné obdobie uplynulo už spomínanému vládnemu nominantovi Vladimírovi Čepkovi a Ivanovi Chabanovi, ktorý bol nominantom Národnej rady SR. Po schválení nových členov Rady pre reguláciu vládnym kabinetom si z dvoch nominantov jedného vyberie prezident SR. Vladimír Čepko by tak mohol vykonávať svoju funkciu aj naďalej.

„Navrhnutí kandidáti spĺňajú odborné i morálne kritériá pre členstvo v Rade pre reguláciu. Ide o kandidátov, ktorí svojou doterajšou činnosťou preukázali schopnosť úspešne aplikovať v praxi najnovšie teoretické poznatky a praktické skúsenosti z oblastí, v ktorých sa presadili. Je preto možné predpokladať, že aj v činnosti Rady pre reguláciu sa prejavia ich odborné a riadiace schopnosti a Rada pre reguláciu sa úspešne vyrovná so svojimi úlohami v sieťových odvetviach,“ myslí si rezort hospodárstva.

Ministerstvu hospodárstva však stále prekáža stav, ktorý panuje na regulačnom úrade. Ministerstvu sa nepáči neobsadenie pozície šéfa ÚRSO. Túto pozíciu už vyše štyroch rokoch vykonáva súčasný predseda Rady pre reguláciu Jozef Holjenčík. Rada je pritom okrem iného druhostupňovým odvolacím orgánom ÚRSO. A v tom vidí ministerstvo konflikt záujmov. Podľa ministerstva tak nebolo zabezpečené nezávislé fungovanie celého regulačného úradu, keďže Holjenčík „sedí na dvoch stoličkách“. Samotný Holjenčík obvinenia o ohrození nezávislosti úradu odmieta.

Rada pre reguláciu v polovici júna tohto roka znova predložila vláde návrh kandidátov na post predsedu a podpredsedu ÚRSO. Ako informoval hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták, podľa návrhu by sa mal stať predsedom ÚRSO Milan Hargaš a jeho podpredsedom Dušan Bernáth. Vládny kabinet sa však návrhom ešte nezaoberal.

Vládnej koalícii sa zatiaľ nedarí zmeniť zákon o regulácii v sieťových odvetviach tak, aby mohla odvolať súčasného šéfa Rady pre reguláciu Holjenčíka. Šéf parlamentu Richard Sulík označil súčasného šéfa regulačného úradu za „Harabina v slovenskej energetike“. Novelou regulačného zákona sa už zaoberali poslanci Národnej rady SR. Novela mala odobrať kompetenciu Rady pre reguláciu navrhovať a odvolávať kandidátov do vedenia regulačného úradu. Predsedu a podpredsedu ÚRSO mal menovať parlament na návrh Výboru NR SR pre hospodárstvo, výstavbu a dopravu. Novelu považovalo súčasné vedenie Rady len za spôsob, ako ovládnuť výkonné funkcie ÚRSO.

Minister hospodárstva Juraj Miškov však novelu regulačného zákona napokon na uplynulej schôdzi parlamentu stiahol, pretože sa stotožnil s názorom Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR. Podľa výboru vládny návrh bol o tej istej veci, ako bol návrh poslanca Ľudovíta Jurčíka (SaS) z februára tohto roka, kedy parlament rozhodol, že o jeho návrhu nebude ďalej rokovať. Neuplynula tak ustanovená šesťmesačná lehota.

Prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval nových členov Rady pre reguláciu v máji 2007. Urobil tak po tom, čo parlament počas vládnutia Roberta Fica vo februári 2007 schválil novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach, čím sa skončilo funkčné obdobie vtedajších členov regulačnej rady. Dvaja členovia regulačnej rady sú podľa aktuálneho zákona menovaní na obdobie šiestich rokov, dvaja na štyri a dvaja na dva roky. Šéfom regulačnej rady by mal byť Jozef Holjenčík do roku 2013.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.