Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
\N
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
\N
16. apríla 2012 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Reuters: Exxon a Rosnefť plánujú vzájomnú spoluprácu

Rosnefť už vlani dostala ponuku zúčastniť sa celkom siedmich projektov Exxon, vďaka čomu by sa ruský podnik mohol dostať až k 36 miliardám barelov ropy viazaných v ťažko prístupných arktických oblastiach.

Spolupráca s Exxon by totiž Rosnefti mala priniesť potrebné know-how k nekonvenčným spôsobom ťažby a ak pôjde všetko podľa plánu, Rusko si vďaka zvýšeniu ťažby udrží pozíciu najväčšieho producenta ropy na svete.

Rosneftťsi z ponúkaných siedmich projektov pre začiatok vybrala tri. Informované zdroje z odvetvia tvrdia, že ide o La Escalera Ranch v západnom Texase, ďalej oblasť ílovitých bridlíc Cardium v ​​kanadskej provincii Alberta a 20 ropných polí v Mexickom zálive z celkových 144, ktorými disponuje Exxon Mobil.

VSevernej Amerike sa Rosnefť chce zamerať na takzvané nekonvenčné uhľovodíky, medzi ktoré patrí aj ropa a zemný plyn z bridlíc. Suroviny viazané v týchto formáciách nemožno získavať tradičnom vertikálnom hĺbením. Zámerom Rosnefti je zapojiť pokročilé metódy ťažby aj na jej vlastných poliach na Sibíri.

Pripravovaný plán má analytikom v stredu predstaviť podpredseda ruskej vlády Igor Sečin, ktorý je v Rusku hlavným zástupcom ropného priemyslu. Akcia sa má konať v New Yorku a mal by na nej byť aj generálny riaditeľ Exxon Rex Tillerson a šéf Rosneft Eduard Chudajnatov. Exxon už akciu avizoval na svojom webe, hovorca premiéra Vladimira Putina Dmitrij Peskov však povedal, že si nie je vedomý o konaní takej schôdzky.

Dohoda o spolupráci medzi oboma podnikmi by pre Exxon znamenala zásadný obrat v doterajšom postoji. Exxon už totiž v Rusku pôsobil, ale stiahol sa z neho, keď sa mu nepodarilo prevziať vtedy najväčšiu ruskú ropnú spoločnosť Jukos. Tá medzitým zbankrotovala, pretože štát po nej žiadal údajné daňové nedoplatky v objeme niekoľko miliárd dolárov.

Záujem o ťažbu ropy z nekonvenčných ložísk v USA už skôr prejavila aj spoločnosť Lukoil, čo je druhý najväčší producent ropy v Rusku. Zatiaľ ho ale od vstupu do projektov odrádzajú vysoké investície.

Rusko od rozpadu Sovietskeho zväzu pred 20 rokmi neurobilo žiadny významný objav ropy. Ak chce teda ostať najväčším svetovým producentom ropy a udržať si tak náskok pred Saudskou Arábiou, bude sa musieť venovať aj ťažbe z pobrežných a nekonvenčných ložísk.

Zdroj: ČTK, energia

Ilustračná snímka:

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.