Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Pasívny dom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Pasívny dom. Foto: Flickr.com/Jeremy Levine (licencia Creative Commons)
15. augusta 2012 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Rekuperácia ušetrí minimálne 40 % nákladov za energie

Rýchly prehľad

Cieľová skupina Majitelia rodinných a energeticky úsporných domov, úrady, hotely, reštaurácie, výrobné haly, resp. budovy v prostredí, ktoré neumožňuje vetrať oknami
Vstupná investícia V závislosti od veľkosti stavby a želaného komfortu
Miera úspory Úspora energií v zimných mesiacoch pri riadenom vetraní s rekuperáciou je na úrovni 40 až 50%
Účinnosť 30 – 90 %

Častým vetraním v domoch, bytoch alebo v kancelárii ale prichádzame zvlášť v zime o teplo a tým aj o peniaze. Aby bolo bežné vetranie otvorenými oknami dostačujúca a hygienické, malo by byť okno otvorené asi hodinu. Pri takomto vetraní sa stratí 50 – 75% tepla. Rekuperácia však šetrí náklady na vykurovanie domu najmä v zimnom období.

Rekuperácia znamená spätné získavanie tepla. Ide o dej, pri ktorom sa privádzaný vzduch do budovy predhrieva teplým odpadovým vzduchom. Teplý vzduch nie je bez úžitku odvedený otvoreným oknom von, ale v rekuperačnom výmenníku odovzdá väčšinu svojho tepla privádzanému vzduchu (takmer 70%), tzn. ide o spätné získavanie tepla, čím výrazne prispieva k šetreniu energiami. Čerstvý vzduch je dohrievaný na požadovanú teplotu vstavaným ohrievačom v čase, kedy je vonku relatívne extrémne nízka teplota vonkajšieho vzduchu.

Odpadový vzduch prúdi z miestností s vyššou teplotou do vetracieho zariadenia, kde mu výmenník tepla odoberie časť tepelnej energie, v sebe ju akumuluje a odovzdá čerstvému vzduchu privádzaného z vonkajšieho prostredia do interiéru. Minimalizuje tepelné straty, ktoré by vznikali pri potrebe privádzaný čerstvý vzduch ohrievať na požadovanú teplotu. Tým pádom nevzniká efekt prudkého ochladenia v interiéri ako v prípade bežného vetrania oknami.

Zdrojom každej vetracej jednotky s rekuperáciou je výmenník (rekuperátor). Rekuperačná jednotka sa skladá zo skrine s dvoma ventilátormi, doskového alebo rotačného výmenníka tepla, filtrov a ovládania. V skrini sa odovzdáva teplo cez lamely rekuperátora bez zmiešania vzduchových prúdov.

Vzhľadom na vetranie upraveným vzduchom sa zlepšuje tepelný a vlhkostný stav vnútorného prostredia. Rekuperačný systém možno kombinovať s vykurovacím systémom, ktorý dopĺňa časť tepelných strát budovy. Vetracie jednotky s rekuperáciou tepla sú najvhodnejším riešením pre domy, kde nie je technicky možné otvoriť okná alebo kvôli vysokej prašnosti alebo hlučnosti okolia je otvorenie okien nevhodné.

Účinnosť rekuperácie = účinnosť spätného získavania tepla = využitie odpadového tepla pre predohrev chladného čerstvého vzduchu

Účinnosť rekuperácie ale nikdy nedosiahne 100 %:

  • 0 %-ná účinnosť vyjadruje stav otvoreného okna, tzn. teplý vzduch je bez úžitku odvedený a studený čerstvý vzduch je privedený do miestnosti, ktorá rýchlo vychladne, až na vonkajšiu teplotu.
  • 100 %-ná účinnosť by bola vtedy, ak by sa privádzaný vzduch ohrial od odvádzaného na jeho pôvodnú teplotu. Miestnosť by bola vetraná bez straty tepelnej energie. Technicky je však nerealizovateľná, vyjadruje skôr ideálny modelový stav.

Reálna účinnosť rekuperácie sa v bežne dostupných vzduchotechnických zariadeniach pohybuje medzi 30 až 90 %. Účinnosť nad 60 % sa považuje za dobrú, nad 80 % už za vynikajúcu.

Riadené vetranie so spätným získavaním tepla (tzv. rekuperáciou) býva nevyhnutnou súčasťou pasívnych domov. Využitie rekuperácie tak umožňuje z odvádzaného vzduchu účinne získať tepelnú energiu. Súčasťou tohto vykurovacieho systému býva energetický zdroj, ktorý v období veľmi nízkych vonkajších teplôt ohrieva cirkulovaný vzduch. Reálna účinnosť rekuperácie by mala byť pre energeticky pasívny dom minimálne 80 %. V porovnaní s nízkoenergetickými domami dokážu pasívne akumulovať viac tepla.

Výhody rekuperácie

  • vyššia kvalita ovzdušia v interiéri. Kontrolované vetranie zabezpečuje neustály prísun čerstvého vzduchu a zároveň odvetranie častí domu, kde vznikajú pachy a vlhkosť. Čerstvý vzduch je filtrovaný, čím sa znižuje koncentrácia baktérií, plesní, radónu a iných škodlivín vo vzduchu.
  • zníženie spotreby energie na vykurovanie. Vysoká účinnosť rekuperačnej vetracej jednotky pri spätnom získavaní tepla znižuje náklady na kúrenie.
  • spotreba rekuperačnej jednotky je minimálna
  • nevzniká prievan
  • zníženie hluku
  • kontrola vlhkosti

Úspory energie pomocou rekuperácie

Priemerný rodinný dom potrebuje na ohrev prichádzajúceho vzduchu pri vnútornej teplote 20 ° C a vonkajšej teplote -12 ° C príkon približne 1,7 kW. Za rok dosiahne tepelná strata približne 3 MWh tepla. Ak budete dom vykurovať elektrinou, zaplatíte ročne za tepelné straty takmer 320 eur.

Rekuperácia dokáže zabezpečiť výmenu vzduchu bez významných energetických strát. Kvalitné rekuperačné zariadenia majú účinnosť spätného zisku tepla okolo 90% v celom rozsahu otáčok ventilátora. Pri najväčších mrazoch dokáže do miestnosti priviesť predhriaty vzduch s minimálnou teplotou 18 ° C. V letnom sparne je naopak možné do miestnosti vháňať ochladený vzduch.

Modelový príklad
  • vonkajšia teplota: -20°C
  • teplota v interiéri: 22°C

Do vonkajšieho prostredia sa odovzdá cez rekuperátor vzduch s teplotou +22°C, teplo zo vzduchu sa naakumuluje do výmenníka rekuperátora a zohreje ho na cca +22°C následne cez ďalší vzduchový kanál privedieme cez rekuperátor vzduch s teplotou -20°C. Ten sa v rekuperátori zohreje na približne +1°C a následne doohreje na izbovú teplotu.

úspora: približne 50% výdavkov na doohrev čerstvého vzduchu.

Systém býva spravidla vybavený špeciálnou účinnou filtráciou, ktorá dokážu zachytiť prach, nečistoty a peľ, ktoré by inak do interiéru vnikli oknami. Preto je hlavne vhodný pre alergikov.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.