Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Joze Holjenčík (wide)
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: energia.sk / Michal Jesenič
7. decembra 2010 Ostatné od Energia.skSITA

Regulačný úrad zatiaľ nerozhodol o zvýšení ceny plynu

Pondelok – 29.11.2010

Slovensko:

Cenová regulácia na Slovensku brzdí trh so zemným plynom. Podľa Martina Hollého zo spoločnosti Nafta je administratívne náročná a neflexibilná. Rozvoj spotových trhov vytvára dopyt po flexibilných produktoch v oblasti prenájmu skladovacieho miesta v zásobníkoch plynu. Ako uviedol Hollý, obchodníci s plynom požadujú krátkodobé produkty, administratíva však celý proces predĺži rádovo o tri mesiace. (viac informácií)

Európska únia:

V Česku vznikli podozrenia zo zneužívania systému štátnej podpory biomasy. Namiesto biomasy údajne niektorí podnikatelia spaľujú tiež pneumatiky alebo iný komunálny odpad. Štát by tak prichádzal o milióny českých korún z verejných zdrojov. (viac informácií)

Česi budú pravdepodobne platiť viac za plyn v roku 2011. Zdraženie však bude podľa analytikov iba mierne, nemalo by byť vyššie ako o 2 %. Dôvodom je rast konkurencie na domácom trhu, pohyb cien na spotovom trhu v Lipsku, prognóza ceny ropy ako aj vývoj kurzu koruny voči doláru. (viac informácií)

Európa zrejme nepostaví všetky pripravované plynovody. Podľa analytikov sa však výstavba niektorých z nich musí dokončiť, keďže dopyt po zemnom plyne bude do konca dekády rásť. (viac informácií)

Svet:

Mexiko čiastočne otvorí svoj ropný trh. Sektor sa znárodnil v roku 1938. Štátny podnik Pemex vyhlásil aukciu na ťažobné právo v troch mexických lokalitách, ktorá sa uskutoční vo februári 2011. Dôvodom vpustenia zahraničného kapitálu je slabá konkurencieschopnosť domáceho ropného priemyslu v porovnaní so zahraničím. (viac informácií)

Ruský Gazprom a ukrajinský Naftogaz urovnali spor z rokov 2008-2009. Dohoda je prísľubom, že túto zimu sa nezopakuje plynová kríza podobná tej z januára 2009. (viac informácií)

Utorok – 30.11.2010

Slovensko:

V Košiciach sa uviedla do prevádzky prvá stanica pre dobíjanie elektromobilov na Slovensku. Majitelia vozidiel na elektrický pohon a majitelia hybridov z nej môžu dobíjať svoje akumulátory zdarma do polovice budúceho roka. Dobíjacia stanica sa nachádza pred sídlom spoločnosti VSE, ktorá stanicu prevádzkuje. Náklady na jazdu elektroautomobilov sa pohybujú niekde na úrovni okolo 2 eur na 100 km jazdy, v závislosti od aktuálnej ceny elektrickej energie. (viac informácií)

Vo Svite spustili kogeneračné energetické centrum. Päť zariadení dosiahne celkový elektrický výkon 10 MW. Teplom z nich sa bude vykurovať časť mesta a miestny priemyselný podnik. Výška investície sa odhaduje na 12 tisíc eur. (viac informácií)

V Považskej Bystrici sa uviedol do prevádzky paroplynový cyklus s inštalovaným výkonom 60 MW pre výrobu elektriny. Bude tiež zásobovať teplom 8,5 tisíc domácností. Náklady na výstavbu a sprevádzkovanie dosiahli 50 mil. eur. (viac informácií)

Európska únia:

Český regulátor oznámil ceny elektriny na budúci rok. Domácnosti zaplatia za elektrinu o 4,6 %viac, firmám zdražie komodita o 5,2 %. Energetickýh regulačný úrad (ERÚ) vychádzal pri cenovom rozhodnutí z aktuálnej legislatívy a predpokladu, že novela o OZE prejde legislatívnym procesom. (viac informácií)

Svet:

Irak by mohol strojnásobiť ropnú ťažbu do roku 2017. Dosiahla by tak osem miliónov barelov denne. Vyhlásil to poradca irackého premiéra a bývalá minister ropného priemyslu Sarim Ghazbán. (viac informácií)

Streda – 1.12.2010

Slovensko:

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) neoznámil zmenu ceny zemného plynu na nasledujúci rok. Cenové konanie ešte stále prebieha. Podľa šéfa regulačnej rady Jozefa Holjenčíka budú výsledky známe koncom decembra a do platnosti vstúpia od 1. januára 2010. Ako uviedol Holjenčík, je nepravdepodobné, že prípadné zdraženie bude dvojciferné. (viac informácií)

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol v prospech Slovenska v kauze „Duckého zmeniek”. Slovenská republika sa však ani po verdikte úplne nezbavila prípadnej možnosti preplatiť zmenky v celkovej hodnote 320 mil. českých korún. Právoplatné rozhodnutie o tom totiž môže vydať až bratislavský súd, uvádza sa v rozhodnutí zo Štrasburgu. (viac informácií)

Európska únia:

Bulharsko dostavia jadrovú elektráreň v Belene. Na vytvorení novej spoločnej firmy sa dohodli ruská spoločnosť Rosatom a bulharský elektrárenský koncern NEK. Inštalovaný výkon elektrárne v Belene má byť 2 tis MW. Bulharsko ju stavia od 80. rokov minulého storočia. (viac informácií

Svet:

Konzorcium na čele s britskou spoločnosťou BP plánuje postaviť nový plynovod, ktorý by pomohol zvýšiť vývoznú kapacitu Azerbajdžanu do roku 2017 na 24 mld. kubíkov ročne. Stať by sa tak mohlo potom ako sa uvedie ťažobný projekt Šah Deníz do plnej prevádzky. Celkové rezervy zemného plynu v Azerbajdžane sa odhadujú na približne 3 až 5 tis. mld. kubíkov. (viac informácií)

USA rozšírili svoje zásoby uhľovodíkov. Ide o dôsledok modernej technológie ťažby, ktorá robí dostupnými aj nekonvenčné ložiská, najmä bridlicový plyn. Zásoby zemného plynu sa v roku 2009 rozšírili o 11 %, v súčasnosti tak majú USA k dispozícii 8 tis. mld. kubických metrov zemného plynu. O zhruba 9 % sa zvýšili  tiež zásoby ropy, čím dosiahli 22,3 mld. barelov. (viac informácií)

Štvrtok – 2.12.2010

Slovensko:

ÚRSO musí podľa zastupujúceho šéfa regulačného úradu Jozefa Holjenčíka čeliť útokom spochybňujúcim jeho nezávislosť a autonómnosť. Holjenčík takéto obvinenia rezolútne odmieta. Vyjadril sa tiež k sporu s ministrom hospodárstva Jurajom Miškovom, ktorý považuje za dôsledok nedostatočnej komunikácie. (viac informácií)

Európska únia:

Nemecko uvažuje o zmene vzorca pre výpočet výkupnej ceny elektriny z fotovoltaických elektrární. Podľa ministra pre životné prostredie Norberta Röttgena krajina nemôže garantovať súčasné ceny po roku 2012. (viac informácií)

Poľsko zrejme bude mať problémy s pokrytím domáceho dopytu po elektrickej energii. Zanedbanie výstavby nových zdrojov a rastúce nároky na spotrebu energií pravdepodobne vytvoria z Poľska krajinu, ktorá je závislá na dovoze elektriny zo zahraničia. Spotreba elektriny v Poľsku za prvých 10 mesiacov v roku 2010 vzrástla medziročne o 4,2 % a analytici odhadujú, že sa bude zvyšovať aj v nasledujúcom roku.(viac informácií)

Svet:

USA údajne zakáže ťažbu uhľovodíkov v Mexickom zálive na najbližších 7 rokov. Dôvodom je ekologická katastrofa po výbuchu ropnej plošiny Deepwater Horizon nad vrtom Macondo, ktorý sa odohral v apríli/máji tohto roka. Ťažba sa bude môcť vykonávať len na tých vrtoch, ktoré už sú v prevádzke. (viac informácií)

Piatok – 3.12.2010

Slovensko:

Poslanci NRSR schválili zdanenie nevyužitých emisných povoleniek sadzbou 80 %. Opatrenie prinesie do štátneho rozpočtu 150 mil. eur, ktoré sa využijú na financovanie sociálnych výdavkov a časť na zníženie deficitu. Predmetom dane sú alokované emisné kvóty v rokoch 2011 a 2012. (viac informácií)

Ročná prevádzky plynového tepelného čerpadla na mestskej radnici v Trnave sa vyplatila. Úspora zemného plynu pri vykurovaní dosiahla 28,22 %. Projekt podporil aj EkoFond. (viac informácií)

Európska únia:

Súčasný stav v solárnom biznise v Česku je dôsledkom zlej regulácie štátu, myslí si Petr Klímek z CZEPHO. Okrem štátu pochybil tiež regulačný úrad a distribučné spoločnosti. Zavedenie solárnej dane môže mať podľa jeho slov likvidačné dôsledky pre celý priemysel. Príspevok Petra Klímeka odznel na konferencii „Fotovoltaika naša slnečná budúcnosť“ v Bratislave. (viac informácií)

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.