Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
€bankovky - Európska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
30. decembra 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Regulačný úrad určil novú výšku systémových poplatkov

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v pondelok rozhodol, že výška tarify za prevádzkovanie systému (TPS), ktorá sa uplatňuje na koncovú spotrebu elektriny, zostane v ďalšom období na úrovni 21,82 eura za megawatthodinu. Táto sadzba je v platnosti od 20. augusta tohto roka, kedy došlo k jej zvýšeniu o 2 eurá za MWh.

TPS je jednou zo zložiek koncovej ceny elektriny na Slovensku, ktorú platia všetci koncoví odberatelia elektriny rovnako a tento poplatok sa dotýka aj tzv. samovýrobcov elektriny. Prostredníctvom tejto tarify sa financuje podpora ťažby domáceho hnedého uhlia a z neho vyrobenej elektriny, podpora výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov a výroba elektriny vysokoúčinnou kombinovanou výrobou a taktiež činnosť organizátora trhu OKTE.

Jednotlivé sadzby TPS, ktoré organizátorovi trhu fakturujú prevádzkovateľ prenosovej sústavy, Slovenské elektrárne či regionálne distribučné spoločnosti regulátor nezverejnil s odôvodnením, že ide o obchodné tajomstvo.

Regulačný úrad tiež rozhodol o znížení tarify za systémové služby (TSS) od 1.1.2015 zo súčasnej úrovne 7,92 eura za MWh na 7,70 eura za MWh. Táto tarifa má odrzkadľovať cenu služieb spojených s udržiavaním výkonovej rovnováhy elektrizačnej sústavy a taktiež vstupuje do koncovej ceny elektriny.

Maximálnu výška koncových cien elektriny pre regulované segmenty odberateľov ohlásil ÚRSO koncom novembra s tým, že priemerná cena elektriny pre domácnosti sa má v roku 2015 znížiť asi o 5 %.

Na otázku portálu o štruktúre koncových cien plynu a elektriny v nasledujúcom roku vtedy predseda ÚRSO Jozef Holjenčík uviedol, že podiel komodity na koncovej cene elektriny pre domácnosti je 34 %, podiel sieťových poplatkov je asi 40 % a TPS tvorí približne 17 %.

Predseda úradu tiež poznamenal, že pri súčasnom nastavení podmienok vo výrobe OZE možno považovať udržanie výšky TPS na tohtoročnej úrovni za úspech a cieľom je dostať sa späť na úroveň, ktorá platila začiatkom roka 2014.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.