Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
ERRA v Bratislave - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Konferencia ERRA v Bratislave - energia.sk
17. októbra 2016 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Regulácia má byť citlivá, transparentná, rázna a účinná

„Spolupráca regulátorov je nevyhnutná v procese integrácie európskeho trhu,“ uviedol Mart Ots, predseda združenia ERRA na úvod 15. výročnej konferencie ERRA zameranej na energetické investície a reguláciu, ktorá aktuálne prebieha v Bratislave. Poukázal na základné výzvy súčasného trhu, ktorými sú okrem iného mechanizmy umožňujúce dlhodobé investície, prekvapivo veľa nedokončených projektov cezhraničných prepojení i pozícia obnoviteľných zdrojov.

Premiér Robert Fico sa vo svojom príhovore zameral na cezhraničné projekty v oblasti plynárenstva i elektroenergetiky. Unikátna geografická poloha totiž Slovensko predurčuje byť ohniskom aj z pohľadu obchodných a infraštruktúrnych projektov a prepájania sústav. Zároveň zopakoval všeobecne známy negatívny postoj Slovenska k Nord Streamu 2, ktorý „zbytočne podkopáva dôveru k pripravovanej energetickej únii“.

„Podporujeme zvýšenie bezpečnosti dodávok v stredoeurópskom regióne. Treba to robiť prioritne využívaním jestvujúcich infraštruktúr a potom rozmýšľať o výstavbe nových projektov,“ doplnil Jozef Holjenčík, predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

Podľa predsedu vlády nesmieme zabudnúť na viaceré inovačné projekty na Slovensku, medzi ktorými uviedol projekt prečerpávacej vodnej elektrárne Ipeľ za vyše miliardu eur, slovensko-maďarské elektroenergetické prepojenie i energetické zhodnocovanie komunálnych odpadov.

Zásadným dokumentom do budúcna má byť Národný infraštruktúrny plán na roky 2018 – 2030, ktorý stanoví investičné priority vrátane záväzného časového a finančného plánu. Jeho cieľom je vytvoriť „predvídateľné investičné prostredie umožňujúce efektívne vynakladanie verejných zdrojov a  zníženie rizika pre súkromný kapitál“.

„Dôsledné využívanie regulačného rámca je jedným z dôležitých nástrojov rozvoja hospodárstva, konkurencieschopnosti priemyslu a kvality života slovenských domácností,“ uviedol Robert Fico s tým, že vláda „dôrazne podporí zabezpečenie ochrany zraniteľných odberateľov, vrátane riešenia energetickej chudoby“.

Zásadná a nevyhnutná je „citlivá a transparentná regulácia, ktorá je zároveň rázna a účinná“ – zhodli sa predseda vlády Robert Fico a predseda ÚRSO Jozef Holjenčík.

„Netvrdím, že regulácia sieťových odvetví je dokonalá, ale nestabilná geografická a ekonomická situácia kladie na regulátorov náročné výzvy,“ uviedol Holjenčík. Aj preto je podľa neho nutné odolávať útokom lobistických skupín i falošnému náboženstvu v podobe riešenia neviditeľnej ruky trhu.

© foto a text: energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.