Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
utility pole
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Ian Muttoo (licencia Creative Commons)
16. apríla 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Rakúsko: Aktivisti žiadajú značenie pôvodu elektriny

Prinajmenšom obmedziť by sa tak mala spotreba prúdu pochádzajúceho z jadrových elektrární v okolitých krajinách. List poslali aktivisti pred dnešným tretím „protijadrovým summitom“, čo je stretnutie zástupcov vlády, ekologických organizácií a elektrárenských spoločností. Podľa agentúry APA sa očakáva dosiahnutie kompromisu v otázke certifikácie elektriny.

V liste opätovne ekológovia žiadajú rakúsku vládu, aby podala medzinárodnú žalobu na Českú a Slovenskú republiku. Dôvodom majú byť jadrové elektrárne Temelín a Mochovce.

Účastníci rakúskych protijadrových summitov sa zhodujú na tom, že Rakúsko by sa malo zbaviť elektriny z nejasných zdrojov, vrátane tej pochádzajúcej z jadrových elektrární. Rakúska vláda však poukazuje na to, že prípadný zákaz dovozu zahraničnej elektriny z jadra, čo mimovládne organizácie pokladajú za ďalší krok, by narazilo na právne prekážky v legislatíve EÚ, čo v posudku potvrdila aj Európska komisia. Podľa expertov je pritom výberový zákaz dovozu „nevhodného“ prúdu technicky nemožný.

V terajšom liste aktivisti tvrdia, že už na prvom protijadrovom summite 1. júla 2011 vláda verejne prisľúbila aspoň certifikáciu všetkého prúdu pre konečného spotrebiteľa. Rakúsky minister hospodárstva Reinhold Mitterlehner to neodmieta. „Sme na dobrej ceste. Myslím, že sa zhodneme,“ povedal minister denníku Kurier. Minister predpokladá, že aj energetické spoločnosti sa zaviažu k dodávkam len certifikovaného prúdu.

Konkrétne mimovládne organizácie požadujú, aby od 1. januára roku 2014 rakúske prečerpávacie vodné elektrárne povinne uvádzali informácie o „zložení“ nimi vyprodukovanej elektriny. Má sa tak zabrániť vzniku zásobníkov „šedého prúdu“. Pritom je všeobecne známe, že tieto elektrárne slúžia na vykrývanie okamžitých výkyvov v dopyte po elektrickej energii, čo významnou mierou robia práve za jadrové elektrárne. Tie to totiž nedokážu, zatiaľ čo prečerpávacie elektrárne vedia predovšetkým nočnú „nevyužitú“ energiu použiť na akumuláciu vody vo svojich horných nádržiach pre dobu energetickej špičky.

Zhruba 15 % elektriny prúdiacej do Rakúska je neznámeho pôvodu. Tento „šedý prúd“ nakupujú energetické spoločnosti na burzách v Paríži a v Lipsku a v súčasnosti jadrová elektrina tvorí približne tretinu.

Podľa Greenpeace a Global 2000 vlani podiel elektrickej energie z jadra v Rakúsku predstavoval štyri percentá, čo je o 3 % menej ako v predchádzajúcom roku.

Rakúšania produkciu elektriny v jadrových elektrárňach odmietli už v roku 1978 v referende a roky bojujú proti jadrovým elektrárňam v Česku a u nás. Rakúsky dovoz elektriny z jadra je však stále možný. Cieľom Rakúšanov je, aj to, aby export elektriny od roku 2014 prevýšil import. Tým by sa vraj jadrovej elektriny automaticky zbavili.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.