Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ropovod - rozmazany
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
15. októbra 2012 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Rafinérie pri ropovode Družba môžu prísť o ruskú ropu

Rafinérie napojené na ropovod Družba môžu ľahko prísť o ruskú ropu, lebo naftárske spoločnosti hľadajú iné tranzitné trasy. Informoval o tom riaditeľ strategického plánovania spoločnosti Gazprom Neft Trading Aleksej Kornenkov na odbornej konferencii v Ženeve. „Ak by som mal rafinériu pri Družbe, teraz by som ju predal,“ povedal podľa maďarského portálu index.hu.

Konštatoval, že predtým diktovali odberatelia, teraz sú producenti v situácii, že rozhodujú, akými trasami budú vyvážať ropu. Rafinérie postavené na ropovode Družba sa „dostanú pod vážny cenový tlak, ak už teraz nie sú“, dodal predstaviteľ Gazpromu.

Aj v kontexte týchto vyhlásení je dôležité sústrediť sa na alternatívny ropovod Adria, ktorý ide z Chorvátska na Slovensko, upozorňuje hovorca bratislavskej rafinérie Slovnaft Anton Molnár. „Je jedinou reálnou alternatívou pre Slovensko a navyše po rozšírení jeho kapacity vie plnohodnotne pokryť potreby spoločnosti. Ide o kľúčový projekt z pohľadu energetickej bezpečnosti Slovenska, na ktorom by sa mal podieľať aj štát. Spoločnosť Slovnaft sa bude v rámci investičného programu Skupiny MOL, ktorej je členom, podieľať na rekonštrukcii a zvýšení kapacity tohto strategického napojenia,“ reagoval Molnár.

Ropovod Družba dodáva denne milión barelov ropy maďarským, poľským, nemeckým, českým a slovenským rafinériám. V treťom štvrťroku kleslo množstvo ropy dodávanej ropovodom Družba oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 12,5 %, uviedla MTI.

Zdroj: TASR, SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.