Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Iveta Radicova - SFPA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Iveta Radičová na konferencii SFPA v Bratislave. Foto: energia.sk/Michal Jesenič
21. novembra 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Radičová už nie je presvedčená o výhodnosti jadra

Slovenská premiérka Iveta Radičová už nie je presvedčená o výhodnosti atómovej energie. Ako uviedla na piatom ročníku konferencie „Spoločná energetická politika EÚ a energetická bezpečnosť Slovenska“, odborníci by mali zaujať stanovisko k budúcnosti jadrovej energie na Slovensku. „Nie som expert na atómovú energiu. Som však ľudsky a osobne presvedčená, že tých tragédií na svete bolo dosť, aby sme zvažovali celkovú budúcnosť tohto zdroja energií. Ale opakujem, je na expertoch, odborníkoch, aby zaujali jasné stanovisko k budúcnosti jadrovej energie na Slovensku,“ povedala Radičová.

Zároveň pripomenula, že mnohé krajiny, vrátane takých významných ako je Spolková republika Nemecko veľmi šokujúco, skoro zo dňa na deň, pristúpili k zatváraniu atómových elektrární a významne prehodnocujú zásobovanie elektrickou energiou z jadrových zdrojov. „V SR je energia z jadra významnou súčasťou energetického mixu, pretože tvorí viac ako 50 % vyrobenej energie,“ dodala.

Dosluhujúci vládny kabinet sa ešte pred zhruba rokom vyslovil za podporu jadrovej energetiky na Slovensku. V minulom roku na tej iste konferencii premiérka Radičová uviedla, že jadrová energetika je pre Slovensko v rámci energetického mixu veľmi dôležitá. Predsedníčka vlády vtedy vyjadrila podporu dobudovaniu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce a podporu projektu výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach na mieste v súčasnosti odstavovanej atómovej elektrárne V1. O výhodnosti jadrovej energie na Slovensku je však presvedčený minister hospodárstva Juraj Miškov. „Jadro je pre Slovensko bezpečným, ekonomicky výhodným a environmentálne prijateľným zdrojom energie,“ povedal Miškov.

Premiérka by už nepodporila ani projekt ropovodného prepojenia Bratislava – Schwechat. To plánuje vybudovať slovenská spoločnosť Transpetrol spolu so svojím rakúskym partnerom OMV, ktorí založili firmu BSP Bratislava-Schwechat Pipeline GmbH. „Vyslovím svoj osobný názor. Myslím si, že toto prepojenie nie je prioritou číslo jedna na Slovensku,“ povedala Radičová. O projekte mal ešte rozhodnúť jej vládny kabinet. Kvôli predčasným marcovým voľbám však už nie je isté, či to stihne. Minister Miškov projekt obhajoval. Podľa jeho slov štátna kasa by bola vďaka tomuto projektu bohatšia každý rok o zhruba 15 mil. eur.

Portál energia.sk vám ešte tento týždeň prinesie videozáznam prejavu premiérky Ivety Radičovej z 5. ročníka konferencie „Spoločná energetická politika EÚ a energetická bezpečnosť Slovenska“.

(c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.