Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vladimir Putin
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / World Economic Forum (licencia Creative Commons)
21. marca 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Putin: LNG predáme Japonsku, EÚ zvýšime dodávky cez potrubia

LNG pre Japonsko a vyššie dodávky potrubného zemného plynu pre Európu. Tak vidí riešenie súčasnej situácia na trhu so zemným plynom ruský premiér Vladimír Putin. Okrem toho ponúkol japonským firmám podiely v dvoch veľkých sibírskych ložiskách zemného plynu s celkovými rezervami asi 3,2 bilióna kubických metrov. To je viac než súčasná celosvetová spotreba plynu za rok.

Putin povedal, že Rusko je pripravené zvýšiť do Európy dodávky zemného plynu cez plynovody, aby LNG mohol smerovať výhradne na japonský trh. „Európe zvýšime dodávky plynu cez sieť plynovodov, zatiaľ čo tankery s LNG určené pre Európu môžu smerovať do Japonska,“ povedal Putin v Južno-Sachalinsku, meste ležiacom asi tisíc kilometrov severne od problematickej jadrovej elektrárne Fukušima. Na Sachaline sa nachádza zatiaľ jediný terminál na skvapalnený zemný plyn v Rusku.

Podľa agentúry Reuters, ruský premiér uviedol, že plynárenská spoločnosť Gazprom je pripravená zvýšiť dodávky zemného plynu do Európy o 60 mil. m3 denne, čo pre Japonsko uvoľní zhruba 40 tis. ton LNG. Takéto presmerovanie tokov plynu, čo si ale vyžiada koordináciu s Európskou úniou, umožní podľa neho presunúť do Japonska do 100 dní zhruba 4 mil. ton LNG.

„Môžeme to urobiť ihneď. Takáto rozsiahla výmenná operácia medzi Ruskom a Európskou úniou by Japonsku skutočne pomohla,“ dodal ruský premiér. Podľa jeho hovorcu Dmitrija Peskova Moskva v najbližšom čase predloží svoj návrh Európskej únii.

Putin okrem toho informoval, že Rusko je ochotné rokovať s japonskými spoločnosťami o prípadnej kúpe podielov vo východosibírskom ložisku zemného plynu Kovykta s rezervami vyše 2 bilióny m3 a v jakutskom ložisku Čajanda s rezervami asi 1,2 bilióna m3.

„Ponúkame japonským firmám možnosť vstúpiť do jedných z najväčších energetických projektov na Ďalekom východe a na Sibíri. Majú možnosť investovať kapitál a technológie do obrovských ložísk ako napríklad Kovykta a Čajanda,“ dodal Putin.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.