Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vladimir Putin
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / World Economic Forum (licencia Creative Commons)
10. septembra 2012 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Putin: Dôvodom vyšetrovania Gazpromu je dlhová kríza eurozóny

„Naše vzťahy sú aj naďalej priateľské a konštruktívne. O žiadnej obchodnej vojne sa nedá hovoriť,“ povedal Putin novinárom po skončení summitu lídrov Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) vo Vladivostoku.

Európska komisia začala vyšetrovanie Gazpromu v utorok (4.9.). Brusel firmu, ktorej väčšinu kontroluje ruský štát, podozrieva, že blokuje voľný tok plynu cez štáty EÚ, ako aj diverzifikáciu dodávok plynu a stanovuje niektorým členským krajinám únie príliš vysoké ceny za dodávky.

Napriek upokojujúcim vyhláseniam však Putin za najnovším vyšetrovaním vidí súčasnú dlhovú krízu eurozóny a obvinil niektorých zástupcov EK, že sa takto snažia presunúť pozornosť z vnútorných problémov v Európe na Rusko. „Vyšetrovanie je pravdepodobne dôsledkom ťažkej ekonomickej situácie v eurozóne, keďže tu hovoríme najmä o východoeurópskych krajinách. Európska únia tieto štáty do veľkej miery dotuje,“ povedal Putin. „Zdá sa, že teraz sa niekto v Európskej komisii rozhodol, že by sme mohli časť z týchto nákladov prevziať,“ dodal. Takýto prístup však podľa neho nie je veľmi konštruktívny.

Podiel Gazpromu na európskom trhu s plynom presahuje 25 %. Očakáva sa, že za rok 2012 dosiahne priemerná cena plynu od Gazpromu pre európske krajiny 405 až 415 USD (318,75 až 326,62 eura) za 1000 kubických metrov. To je zhruba štvornásobok ceny plynu na americkom spotovom trhu so zemným plynom, kde rozmach produkcie bridlicového plynu spôsobil presýtenie trhu.

Zdroj: TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.