Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
temelin
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
letecký záber na jadrovú elektráreň Temelín Foto: TVEL/Grayling
22. februára 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Prvý blok jadrovej elektrárne Temelín pripojili k sieti

Porucha bola na trase stabilizačnej pary separátora, čo je jeden z pomocných systémov turbíny, ktorý slúži na odstránenie vlhkosti a prihrievania pary v nejadrovej časti elektrárne.

Jadrová elektráreň Temelín vlani vyprodukovala 13,91 TWh elektrickej energie, čo bolo najviac od jej spustenia. Napriek tomu za plánom zaostala o 0,89 TWh, a to najmä v dôsledku predĺženia odstávok.

Prvý blok energetici vlani neplánovane odstavili od rozvodnej siete 8. marca. Pri skúške pohyblivosti rychločinných armatúr zistili poruchu na elektrickom ovládaní jednej z nich.

Druhá, plánovaná odstávka na prvom výrobnom bloku elektrárne, začala 15. júla, podľa pôvodného plánu mala trvať 59 dní, teda do 11. septembra. Reaktor energetici naštartovali 13. septembra. Odstávka bola náročná, okrem iného sa po desiatich rokoch prevádzky menili lineárne krokové pohony, ktorým končila ich projektová životnosť.

Naposledy automatické systémy znížili neplánovane výkon prvého bloku Temelína 8. novembra na polovicu po falošnom zapôsobení elektrickej ochrany jedného zo štyroch hlavných cirkulačných čerpadiel. Dodávky elektriny neboli prerušené, blok ešte v ten deň začal pracovať na plný výkon.

V tomto roku by mala elektráreň vyprodukovať 15 TWh elektriny. V pláne sú dve odstávky na výmenu paliva. Tie by mali trvať celkom 101 dní. Prvá je naplánovaná na začiatok mája, druhá na záver júla.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.