Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovod PL LI
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Arthur Chapman (licencia Creative Commons)
30. decembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Prvú etapu plynovodu Gazela postaví ruský Strojtransgaz

Severnú časť plynovodu Gazela vybuduje ruský Strojtransgaz. Hodnota zákazky predstavuje 1,6 mld. českých korún. „Ide o prvý projekt Strojtransgazu na území Českej republiky. Spoločnosť má dlhodobé skúsenosti z európkeho trhu. Od roku 1994 zrealizovala plynárenské projekty v Grécku, Fínsku a Rumunsku,“ uviedol koncern, ktorý patrí do portfólia plynárenského Gazpromu.

Súťaž o stavebné práce je rozdelená na tri časti. Severná zahŕňa tiež novú hraničnú predávaciu stanicu v krušnohorskom Brandove. Každá z ďalších dvoch etáp, stredná a západná, predstavuje kontrakt v hodnote viac ako miliardy českých korún. Záujemcovia môžu podávať svoje ponuky až do konca februára 2011.

Prehľad ukončených a prebiehajúcich tendrov

Investor Net4gas v rámci budovania plynovodu Gazela zatiaľ rozhodol o víťazoch 11 súťaží v celkovom objeme 186 miliónov eur. V súčasnosti prebiehajú tendre na ďalších 5 zákaziek za takmer 2,4 mld. českých korún, informujú Lidové noviny.

V ukončených verejných súažiach sa „najväčší úlovok“ podaril tureckej spoločnosti Noksel Celik Boru Sanayi. Podnik sa stane dodávateľom ocelových potrubí v celkovej dĺžke viac ako 136 km za 2,2 mld. českých korún. Ďalšia časť potrubí v hodnote zhruba 370 miliónov českých korún vyrobí talianska spoločnosť Ilva.

Menšie zákazky v hodnote desiatok miliónov českých korún získali nemecké spoločnosti ThyssenKrupp, Franz Schuck a Piping Service Steuer. Medzi ďalších úspešných uchádzačov tendrov sa zaraďujú belgický podnik Elster a rakúsky Heat Wärmetechnische Anlagen. Z českých spoločností doteraz uspela len MSA, tradičný výrobca priemyselných armatúr z Dolného Benešova v Moravskozlieskom kraji. MSA vyrobí pre Gazelu regulačné kohúty v hodnote necelých 80 miliónov českých korún.

Česko si plynovodom Gazela upevní pozíciu plynárenskej križovatky

Plynovod Gazela napojí Českú republiku na plynovod Nord Stream. Základný kameň sa položil v polovici októbra 2010. Celkové náklady na výstavbu 166 kilometrov majú dosiahnuť zhruba 9,8 mld. českých korún. Termín dokončenia sa odhaduje na september 2012. Česko si vďaka novému plynovodu udrží pozíciu tranzitnej krajiny pre ruský zemný plyn, ktorý smeruje do Nemecka.

Spoločnosť Net4Gas zatiaľ nezískala súhlas všetkých vlastníkov pôdy na zvolenej trase plynovodu. Stavebné povolenie získa investor až potom, čo dorieši vzťahy so všetkými majiteľmi pozemkov.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.