Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
€mince na dlani - Európska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
7. decembra 2015 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Prvé dotácie na malé OZE sa minuli za 4 dni

Po mesiacoch príprav projektu Zelená domácnostiam mohli od 1. decembra domácnosti žiadať o prvé poukážky na inštaláciu malých zdrojov na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. V prvom kole bolo k dispozícii 3,25 milióna eur, t.j. 7 % z celkovej vyčlenenej sumy.

Prvé kolo sa skončilo už po štyroch dňoch (4.12.2015), hoci oficiálne mohlo trvať do konca marca. Reakcia domácností potvrdzuje obrovský záujem vlastníkov domov a bytov o obnoviteľné zdroje.

Úspešní  žiadatelia si budú môcť do 30 dní od vystavenia uplatniť príspevok na inštaláciu 1453 zariadení.  Ak tak domácnosti neurobia, uvoľnené prostriedky sa presunú do ďalšieho kola. To by malo byť vyhlásené v januári a s podstatne väčšou sumou.

Vedie slnko

Pre domácnosti mimo Bratislavského kraja SIEA vydala 1258 poukážok, z toho 38 % na fotovotlické panely určené na výrobu elektriny v rodinných domoch. Na solárne kolektory na ohrev teplej vody pripadá 34 % vydaných poukážok. Poukážky na tepelné čerpadlá tvoria zhruba 20 %.

V Bratislavskom samosprávnom kraji by sa vďaka 1. kolu mohlo nainštalovať 195 zariadení. Fotovoltické panely tvoria takmer polovicu zo všetkých plánovaných inštalácií.

Dosiaľ pridelené poukážky prispejú aj na inštaláciu 100 kotlov na biomasu.

Zdroj: SIEA – Stav čerpania

„Skúsenosti z rozbehu  1. kola sú pre nás cenné a určite poslúžia zhotoviteľom aj domácnostiam,“ uviedol Eduard Jambor, riaditeľ odboru komunikácie Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. „Zhotovitelia majú teraz šancu rozložiť si vhodnejšie termíny inštalácií k už vydaným poukážkam a zároveň sa môžu pripraviť na podstatne väčší nápor v hlavnej sezóne.“

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.