Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
emisie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Senor Codo (licencia Creative Commons)
26. septembra 2012 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Prudký rast spotreby uhlia ženie emisie v EÚ nahor

Analytici firmy Point Carbon zo skupiny Thomson Reuters odhadujú, že kvôli nárastu spotreby uhlia sa emisie oxidu uhličitého v Európe tento rok aj napriek nástup novej ekonomickej recesie zvýšia o 2,2 %. EÚ pritom chce do roku 2020 znížiť emisie o 20 %. Emisie v USA naproti tomu tento rok klesnú o ďalšie 2,4 %, predpovedal Úrad pre energetické informácie (EIA) pri ministerstve energetiky USA.

Už vlani sa americké emisie oxidu uhličitého v energetike vďaka hromadnému prechodu elektrární z uhlia na zemný plyn prepadli na minimum za 20 rokov. Zaslúžil sa o to prudký a nikým neplánovaný rast produkcie plynu z bridlicových hornín, vďaka ktorému sa Spojené štáty za posledných niekoľko rokov stali z najväčšieho svetového dovozcu plynu úplne sebestačnými.

„Bridlicová revolúcia“ zrazila v USA ceny plynu na zhruba pätinu úrovne v Európe.

Európsky dovoz uhlia z USA v prvom štvrťroku vzrástol medziročne o 29 %. To podľa výskumnej firmy Bernstein Research znížilo európsku spotrebu plynu o približne 85 milión kubických metrov denne. Ceny teraz v Európe rastú kvôli zachovaniu ich nadväznosti na rastúce ceny ropy a tiež v dôsledku zvýšeného dopytu Japonska po skvapalnenom plyne ako náhrade za odstavené jadrové elektrárne.

Výhody uhlia potvrdzuje situácia v Nemecku. Podľa údajov Reuters zarábajú tento rok nemecké energetické koncerny ako E.ON a RWE v elektrárňach spaľujúcich uhlie v priemere 6,5 eura na megawatthodinu, zatiaľ čo pri spaľovaní plynu naopak inkasujú stratu 7,9 eura za MWh.

„V Európe by sa cena uhlia musela zvýšiť o 50 percent, aby sa zmazala jej cenová výhoda nad plynom,“ povedal analytik francúzskej banky Société Générale Paolo Coghe. Vo Francúzsku, ktoré väčšinu elektriny vyrába v jadrových elektrárňach, vzrástla v prvých ôsmich mesiacoch tohto roka produkcia uhoľných elektrární o 44 %. Spotreba uhlia v V Británii sa v prvom polroku zvýšila o 43 %.

Napriek plánom nemeckých energetických koncernov na výstavbu celého množstva nových uhoľných zdrojov firmy z mohutne subvencovaného odvetvia OZE dúfajú, že trend rastu spotreby uhlia čoskoro skončí, pretože to je „politicky rozhodnuté“. „Krajiny EÚ sa zaviazali k cieľu pre obnoviteľné zdroje pre rok 2020, takže čakáme, že kapacity obnoviteľnej energie porastú,“ povedal Morten Hultberg Buchgreitz z divízie veternej energie spoločnosti DONG Energy.

Analytici poukazujú na to, že niektoré európske uhoľné elektrárne by mali byť budúci rok v rámci programu znižovania emisií zatvorené. Od hromadného prechodu na spaľovanie uhlia by mohol výrobcov odradiť predpokladaný rast cien emisných kvót, ktoré tento rok klesli na rekordné minimum okolo siedmich eur za tonu. EIA navyše predpovedá, že spotreba uhlia v USA budúci rok kvôli očakávanému zdraženiu plynu porastie, takže možnosť jeho vývozu do EÚ sa obmedzí.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.