Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
jadrový protest Nemecko
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
jadrový protest v Nemecku Foto:Flickr.com/[sic!]ut.at (licencia Creative Commons)
15. decembra 2010 Jadrová energia od Energia.skSITA

Protiatómová politika Rakúska oslabuje. Tvrdia aktivisti

Vplyv Rakúska v boji proti výstavbe nových jadrových zdrojov je veľkým sklamaním. Myslia si to rakúski aktivisti z organizácie Antiatom Szene a Resistance for Peace, ktorých podporil aj hornorakúsky poverenec pre jadrové otázky Radek Pavlovec. V tejto súvislosti žiadajú vládu o zriadenie vyšetrovacieho výboru.

Rakúske výsledky na medzinárodnej scéne sú nedostatočné. Ako uviedol Pavlovec, dôkazom „demontáže rakúskej protijadrovej politiky v poslednom desaťročí“ je prípad českej jadrovej elektrárne Temelín, slovenských Mochoviec ako aj nedávne schválenie predĺženia životnosti jadrových zdrojov v Nemecku.

„Dostupné právne a politické možnosti sa neberú vážne, ale vedome sa redukujú na nezáväznú a pre atómovú lobby priaznivú rovinu bilaterálnych informačných rozhovorov,“ uviedol Radek Pavlovec.

Tŕňom v oku rakúskych a českých protijadrových organizácií je elektráreň Temelín. Na svojom poslednom stretnutí v novembri sa o tejto problematike zmienili aj prezidenti Rakúska a Česka. Rakúsky kancelár, minister zahraničia aj hlava štátu uvidli, že alpská republika si je vedomá nezávislosti každej krajiny v oblasti jadrovej politiky. Českí politici zároveň prisľúbili, že budú Viedeň o všetkých svojich krokoch informovať.

Bývalí rakúski kancelári pod vplyvom jadrovej lobby?

Kritika aktivistov sa tiež zameriava na bývalých kancelárov Rakúska Wolfganga Schüssela a Alfreda Gusenbauera. Poukazujú najmä na fakt, že niekdajší sociálno demokratický šéf vlády Gusenbauer zastáva v súčasnosti post v dozornej rade stavebného koncernu Strabag. Firma sa má podielať na dostavbe Mochoviec. Ďalší bývalý predseda rakúskeho kabinetu Schüssel momentálne zasadá v dozornej rade elektrárenskej spoločnosti RWE. Podľa aktivistov by mal parlemntný vyšetrovací výbor zistiť, či neboli politici pod záujmovým vplyvom týchto firiem už dávnejšie.

V Rakúsku momentálne vládne koalícia socialistov (SPÖ) a ľudovcov (ÖVP). Radek Pavlovec preto veľmi neverí, že vládne strany zriadenie tohto výboru podporia.

Rakúsko tradične odmieta jadrovú energiu. Vo svojej histórii krajina vybudovala jedinú atómovú elektráreň, ktorá sa však nikdy nespustila do prevádzky. Rozhodli o tom v referende občania Rakúska.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.