Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricky stlp - zospodu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Julian Povey (licencia Creative Commons)
25. júla 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Pripojenie Maďarska k česko-slovenskému trhu s elektrinou sa už pripravuje

Praktická realizácia projektu, ktorého výsledkom má byť pripojenie Maďarska k česko-slovenskému trhu s elektrickou energiou sa začala. Prvým krokom bolo stretnutie všetkých strán v Budapešti 29. júna 2011, informovala minulý týždeň v tlačovom stanovisku spoločnosť SEPS, ktorá na Slovensku spravuje prenosovú sústavu.

Pripojenie Maďarska k slovensko-českému trhu s elektrickou energiou má spĺňať podmienky, ktoré sa v rámci EÚ kladú na trhy typu „day ahead“ („z dnes na zajtra“, teda „D – 1“). Projekt je tiež prípravou na vytvorenie vnútorného trhu s elektrickou energiou v rámci EÚ, ktoré sa plánuje na rok 2014.

Pripojenie sa Maďarska k prepojenému trhu s elektrinou medzi Českom a Slovenskom nie je nová myšlienka. Už na jeseň minulého roka bolo verejne známe, že maďarská strana má neformálny záujem pridať sa. Z hľadiska spoločného trhu už vtedy platilo, že likvidita v rámci česko-slovenského trhu stúpala úmerne tomu, ako sa ceny elektrickej energie blížili k cenám na maďarskom profile.

Pripravuje sa i česko-slovenský „intraday“

Podľa Pavla Šramka (OKTE, a.s.) je zámer rozšíriť česko-slovenský market coupling i o tzv. intra-day (obchodovanie v rámci dňa) stále na stole. Prebehlo niekoľko diskusií, ale organizátor trhu a ďalší účastníci venujú v tomto čase oveľa vyššiu pozornosť pripojeniu Maďarska k „day ahead“ trhu. Takýto cieľ viac sleduje i Európska komisia a vlády zapojených krajín, potvrdil pre energia.sk. Druhým dôvodom, prečo je „intraday“ trochu v úzadí, je tiež príprava zavedenia záporných cien v systéme súčasného market couplingu medzi Českom a Slovenskom. So zápornými cenami by sa malo podľa plánu začať obchodovať v novembri 2011.

O vnútrodennom spojení trhov s elektrickou energiou medzi Slovenskom a Českom sa verejne hovorí už od jesene minulého roka. Predpokladaným termínom pre zavedenie slovensko-českého vnútrodenného obchodovania mala byť pôvodne polovica roka 2011.

Z histórie

Myšlienka prepojenia trhov (market coupling) s elektrickou energiou v ČR a v SR, sa zrodila na stretnutí ministra hospodárstva SR Ľubomíra Jahnátka a ministra priemyslu ČR Martina Římana v roku 2008. Diskutovali, čo sa stane s trhom s elektrickou energiou po tom, ako sa odstaví jadrová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach. V nadväznosti na to sa podpísala spoločná deklarácia, ktorá vytvorila základ pre prepojenie trhov. 3. februára 2009 zasadol projektový výbor. Tvorili ho zástupcovia ČEPS, SEPS, OTE, MH SR, a spoločností INDRA, EuroEnergy a Sféra.

V prvý deň, 1. septembra 2009 sa zúčastnilo na česko-slovenskom obchodovaní s elektrickou energiou 50 účastníkov, ktorí uzatvorili 77 platných objednávok.

Trh sa rozpojil po prvýkrát hneď v prvý deň – požiadavka bola vyššia ako kapacita. Pri spúšťaní market couplingu sa takáto situácia nepredpokladala; inými slovami, záujem obchodníkov predčil očakávania. Ďalšie rozpojenie sa vyskytlo 4. septembra 2009. Obchodníci však svoje požiadavky uplatnili cez tzv. „intra-day“.

Text: (c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.