Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
temelin
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
letecký záber na jadrovú elektráreň Temelín Foto: TVEL/Grayling
20. septembra 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Prioritou nového šéfa ČEZ-u Daniela Beneša je rozvoj jadrovej energetiky

Jasnou prioritou je podľa Beneša rozvoj jadrovej energetiky, a to sa netýka len Temelínu. Ide tiež o predĺženie prevádzky jadrovej elektrárne Dukovany a zvyšovanie výkonov súčasných blokov jadrových elektrární.

„Druhou oblasťou je optimalizácia uhoľného portfólia a vyriešenie sporov so všetkými uhoľnými spoločnosťami. Treťou je teplárenstvo. To všetko sa dá zhrnúť do bodu zvyšovania energetickej bezpečnosti,“ dodal nový šéf ČEZ-u. Podľa neho by energetická firma mala byť naďalej dostatočne výkonná a efektívna.

Beneš tiež vníma zahraničnú expanziu veľmi pozitívne. „Všetky akvizície, ktoré sme urobili, sme zvládli veľmi dobre, žiadnu sme nepreplatili.“ Investície do veľkých solárnych parkov za chybu nepovažuje. Domnieva sa však, že v budúcnosti má zmysel zaoberať sa len veternými a vodnými elektrárňami. „Chceli by sme mať v našom výrobnom portfóliu obnoviteľné zdroje získané zo zahraničia. Nejde ale o nič masívne. Naopak v Česku ich nemáme v pláne rozvíjať,“ uviedol.

Konštatoval, že ak chce byť ČR energeticky sebestačnou, mala by sa orientovať predovšetkým na jadrovú energetiku. Iné možnosti vraj nevidí. „Keď nebudeme mať jadro, budeme závislí od ruského plynu. Tretia cesta nie je. Obnoviteľné zdroje totiž nepokryjú energetickú potrebu našej krajiny,“ ukončil Beneš.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.