Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
jadrovy protest
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Äänestä ydinvoima historiaan (licencia Creative Commons)
9. novembra 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Prieskum: Väčšina Nemcov aj napriek zdražovaniu prúdu podporuje odklon od jadra

Podľa nich by odklon od jadra chcelo vrátiť 29 % respondentov, pre pokračovanie je 64 %. Už menej sú Nemci presvedčení, že sa „energetickú revolúciu” podarí dokončiť do plánovaného roku 2022. Verí tomu 49 %, skeptických je 46 %.

Masívnejšie využívanie alternatívnych zdrojov energie, predovšetkým solárnych a veterných elektrární, sa ale negatívne premieta do ceny elektriny pre koncových odberateľov, najmä domácnosti. Producenti „zeleného prúdu” v Nemecku majú totiž výkupné ceny od štátu garantované na 20 rokov dopredu a to vo výške, ktorá presahuje ceny na trhu. Tieto štátne dotácie potom v podobe tzv. ekologickej prirážky zdražujú elektrinu pre spotrebiteľov.

V nasledujúcom roku má táto prirážka vzrásť o takmer polovicu, čo podľa odhadov môže zvýšiť účty za prúd až o 11 %, najviac za posledných 10 rokov. Bežná nemecká domácnosť tak v roku 2013 zaplatí za elektrinu zhruba o 100 eur viac než v tomto roku.

S tým nebude mať podľa prieskumu pre Stern problémy 47 % Nemcov. Naopak 36 % očakáva, že im zdraženie prúdu prinesie „nejaké problémy” a 13 % Nemcov sa obáva, že už nebudú schopní zaplatiť účty za elektrinu.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.