Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Tankovanie paliva-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Nico Kaiser (licencia Creative Commons)
21. júla 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Priemerné ceny pohonných látok v EÚ pokračujú v raste

Priemerné ceny pohonných látok v Európskej únii (EÚ) pokračujú v raste. Od tohtoročných rekordov sú vzdialené o menej ako 3 centy za liter. Ako ďalej agentúru SITA informoval internetový portál natankuj.sk, benzíny za týždeň zlacneli iba v štyroch štátoch únie, zdraželi však v 22. Ceny nafty sa znížili v siedmich krajinách, stúpli pritom v 19. Benzíny ako aj nafta zlacneli najviac v Írsku a v Maďarsku. Najvýraznejší rast cien benzínov zaznamenal portál v Belgicku a v Luxembursku. Nafta zdražela najviac v Belgicku a v Bulharsku.

Slovensko sa dlhodobo nachádza na 15. mieste rebríčka najnižších cien benzínov Európskej únie. V rebríčku najnižších cien nafty stúplo zo 14. miesta na 12. V porovnaní s krajinami Visegrádskej štvorky a Rakúska má SR najdrahšie benzíny. Nafta je lacnejšia iba v Poľsku. Nižšie ceny benzínov bez daní má z okolitých členských krajín únie Poľsko a Rakúsko. Naftu bez daní má drahšiu iba Česko.

Za rok stúpli ceny benzínov v únii najviac vo Švédsku, o 24,1 centu za liter. Najmenší rast cien benzínov za rok zaznamenala únia v Slovinsku s hodnotou 4,7 centu za liter. Slovensko je na 13. mieste, ceny benzínov tu za rok narástli o 17,4 centu za liter. Aj nafta za rok zdražela najviac vo Švédsku, o 26,2 centu za liter. Najmenej sa za 52 týždňov ceny nafty zvýšili, podobne ako pri benzíne, v Slovinsku, o 5,1 centu za liter. Na Slovensku išla cena nafty za rok hore o 20 centov za liter, čo ho zaraďuje na 14. miesto v rámci všetkých krajín Únie.

SITA, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.