Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Drony v elektroenergetike - Vedenie VVN
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zdroj: Pixabay
4. mája 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Prideľovanie dlhodobých kapacít sa zmení, ÚRSO a ERÚ budú spolupracovať

Od minulého roku sú štáty EÚ viazané novými požiadavkami pre prideľovanie kapacít na forwardovom trhu s elektrinou. Tieto pravidlá definuje nariadenie Európskej komisie (EU) 2016/1719. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví a Energetický regulační úřad oznámili, že rozhodnutie o zavedení dlhodobých prenosových práv na hraničnom profile budú koordinovať. 

Úrady na základe predbežnej analýzy trhu dospeli k záveru, že v dotknutej ponukovej oblasti nie sú dostatočné zabezpečovacie možnosti proti riziku zmeny ceny. „Na predmetnej hranici ponukovej oblasti dochádza v určitých prípadoch k prevahe dopytu po prenosovej kapacite nad jej ponukou. To vedie prevádzkovateľov prenosovej sústavy ku kráteniu ponúkanej kapacity, aby zabránili prekročeniu limitných možností cezhraničného prenosu elektrickej energie, ako aj preťaženiu prenosového vedenia,“ konštatuje sa v stanovisku.

ÚRSO a ERÚ sa dohodli, že vypracujú hodnotenie na základe preskúmania fungovania veľkoobchodných trhov. Zamerajú sa na to, či poskytujú dostatočné zabezpečovacie možnosti proti riziku zmeny ceny na dennom trhu. Od 1. januára 2019 bude prideľovanie dlhodobých prenosových práv na česko-slovenskej hranici prebiehať vo forme aukcie. Ponúkanými produktmi v nich budú fyzické prenosové práva s časovým horizontom rok a mesiac.

Nariadenie (EU) 2016/1719 nadobudlo účinnosť v októbri 2016 a je priamo aplikovateľné bez nutnosti implementácie pre dotknuté subjekty. Jeho cieľom je podľa Bruselu podpora efektívneho dlhodobého obchodovania medzi danými zónami, pri ktorom majú účastníci trhu možnosť dlhodobého zabezpečenia alebo nediskriminačného prístupu k dlhodobej kapacite.

Okrem posúdenia toho, či forwardový trh s elektrinou poskytuje dostatočné príležitosti na „hedžing“ v ponukovej oblasti sú regulačné úrady v oboch krajinách, v zmysle nariadenia EK, povinné zohľadniť aj konzultačný proces s účastníkmi trhu o ich potrebách.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.