Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Bioplyn
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Ajay Tallam (licencia Creative Commons)
13. apríla 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Pri Moldave nad Bodvou vyrastie bioplynová stanica

Pri Moldave nad Bodvou zrejme vyrastie nová bioplynová stanica. Tú chce postaviť Občianske združenie Separe. Výstavba bioplynovej stanice v katastrálnom území obce Buzica by si mala vyžiadať od 2 do 4 mil. eur, podľa toho, pre akú technológiu sa investor rozhodne. Ako vyplýva z investičného zámeru, ktorý občianske združenie predložilo na posúdenie vplyvov na životné prostredie (Environmental Impact Assessment – EIA), výkon bioplynovej stanice by sa mal pohybovať pod jedným megawattom.

Odkiaľ bude občianske združenie čerpať finančné prostriedky na projekt, zatiaľ jeho predsedníčka Irena Petrášová nevedela konkretizovať. „Zatiaľ je všetko v štádiu prípravy, takže vám k tomu neviem nič bližšie povedať,“ povedala Petrášová. S výstavbou stanice by sa malo začať v roku 2013. Ukončenie výstavby je naplánované o rok neskôr.

Bioplyn, spaľovaním ktorého sa bude vyrábať elektrina a teplo, vyrobí bioplynová stanica prostredníctvom vstupných poľnohospodárskych surovín ako kukuričná siláž, rezanka zelenej trávy, maštaľný hnoj, či kurací trus. Vyrobenú elektrickú energiu chce občianske združenie predávať Východoslovenskej energetike, a.s. „V prípade, že Východoslovenská energetika ako správca siete nebude disponovať dostatočnými voľnými kapacitami pre pripojenie bioplynovej stanice na distribučnú sieť, uvažujeme teoreticky aj s možnosťou priameho predaja vyrobeného a vyčisteného bioplynu,“ uviedlo združenie v investičnom zámere.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.