Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Lietadlo - emisie v doprave
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / gotfirth (licencia Creative Commons)
20. decembra 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Prepad cien emisií nekončí, môže pokračovať ďalej

Prispieva k tomu hroziaca recesia v krajinách eurozóny, ktoré sú stále viac postihnuté dopadmi dlhovej krízy. Navyše EU ETS sa ocitlo vo výraznom prebytku emisií a zároveň rastúcej ponuke povoleniek zo strany firiem, EIB a kjótskych ofsetov. Blížiaci sa týždeň bude pre ceny emisií kľúčový. Environmentálny výbor EP sa chystá rokovať a hlasovať o znížení objemu emisií v EU ETS v 2013 až 2020 o 1 až 1.4 mld. kvót, zatiaľ čo Súdny dvor Európskej únie má vydať definitívny verdikt tykajúci sa začlenenia medzinárodných leteckých spoločností do emisného obchodovania v Európe. Napriek tomu tieto udalosti nebudú mať bezprostredný dopad na spotové ceny a dôležité sú hlavne z dlhodobého hľadiska. Z toho dôvodu vyhliadky na nasledujúci týždeň zostávajú výrazne negatívne s pohybom cien emisií v rozmedzí €6.50-€7.00.

Summit európskych lídrov trhy nepresvedčil. To sa hneď odrazilo na rastúcich cenách talianskych a španielskych dlhopisov a zároveň na poklese eura voči doláru na najnižšiu úroveň od januára 2010. Situácia v Európe rovnako zasahuje aj svetové trhy. Nielen štáty ale aj firmy majú stále väčšie problémy si požičať peniaze na trhu. ECB aj naďalej odmieta zasiahnuť v prospech problémových krajín eurozóny a slúžiť ako banka poslednej inštancie. Jednak na to nemá mandát, a jednak tlačí krajiny eurozóny, aby samé pristúpili k politickým opatreniam. Tie v praxi znamenajú výrazne reštriktívnu ekonomickú politiku, teda znižovanie výdavkov vlád. Obavy firiem o ďalší ekonomický vývoj sa už prejavujú na poklese rastu HDP a nižšom PMI. Znižuje sa dopyt po ich výrobkoch, čo zároveň oslabuje aj dopyt po energetických komoditách. Blížiaca sa recesia bude podobne ako v 2009, keď mnoho východoeurópskych firiem prežilo práve vďaka predaju svojich emisií, nútiť podniky predávať emisie, ktoré si odkladali do ďalšieho obchodovacieho obdobia.

Ekonomická situácia a dianie v Eurozóne tlačia trhy s európskymi energetickými komoditami smerom nadol. Výnimkou bola ropa, ktorej cenu ovplyvnilo rozhodnutie Rady ministrov OPEC zostať pri súčasnej produkcii, teda 30 mil. barelov denne. Výrazný pohyb v cenách ropy však spôsobuje situácia na Blízkom východe, kde EU tlačí na embargo iránskej ropy.

Uhlie pokračuje k smerom k cenám pred záplavami v Austrálii. Jeho cena oslabuje znižovaním dopytu z Číny. Vďaka tomu sa držia dark spread na vysokých hodnotách a sú teda jednou z mála podporných indikátorov pre ceny emisií.

Ceny elektriny ako aj cena plynu vďaka miernemu počasiu celý týždeň oslabovali. Cena nemeckej elektriny klesla na úroveň zo začiatku roka a spolu s negatívnymi ekonomickými vyhliadkami by cena mala pokračovať v poklese aj nasledujúce dni. Z dlhodobého pohľadu však ceny elektriny v EU budú rásť. Zo zverejnenej Komunikácie EU o Energetickom pláne do 2050 by ceny v budúcnosti mali vzrásť, buď z dôvodu rastu ceny komodít, alebo v prípade dekarbonizácie Európy, v dôsledku potrebných masívnych investícii a budovaniu novej infraštruktúry. V súčasnosti však spotové ceny sú na minimách. Dostatok elektriny z vetra a mierne počasie stlačili ceny na spote pod €40 MW/h.

Ceny emisií sú z dlhodobého pohľadu paralyzované neúmerným rastom ponuky. Súčasná cena, ktorá zďaleka nezodpovedá predstavám „policymakerov“, aby podporovala investície do zelených technológií, skôr odzrkadľuje fakt, že ETS nebol dostatočne premyslený. Jednak nepredpokladal dopady extrémnych situácií na ceny emisií, ktoré by mohla spôsobiť recesia, jednak dostatočne nevytvoril špecializovaný orgán, ktorý by zasahoval v prospech cien emisií podobne, ako centrálne banky vstupujú na trh pri určovaní úrokových mier a tým zároveň aj celkového objemu peňazí na trhu. Z toho dôvodu by EÚ mala upraviť model lineárneho znižovania celkového emisného stropu pre 2013-2020 a zakomponovať do neho ukazovatele industriálnej produkcie a rast HDP tak, aby bol cielený efekt, teda reálne znižovanie emisií investovaním do zelených technológií, dosiahnutý. Zatiaľ sa to nedeje, ale práve naopak, súčasné ceny, ktoré sú na historických minimách nikoho nemotivujú a zbytočné obohacujú elektrárenské spoločnosti na úkor spotrebiteľov.

Dôležitým krokom k zmene súčasného stavu bude utorkové hlasovanie EV EP, ktoré sa stavia veľmi pozitívne k stiahnutiu emisií z EU ETS. V prípade, že EV bude hlasovať za stiahnutie emisií, naštartuje proces, ktorého vplyv na trhy možno očakávať v horizonte 6- 8 mesiacov. V januári sa k návrhu vyjadrí Priemyselný výbor EP a v máji až júni by to EP mohlo schváliť. Medzitým však ceny emisií pokračujú v dramatickom oslabovaní. V stredu klesli na vôbec najnižšiu úroveň, na €6.30. Minulotýždňové oslabenie o takmer 16% bolo doprevádzané ešte výraznejším oslabením cien kjótskych ofsetov, ktoré sa dostali na úroveň €3.8. Na druhej strane objem nových CDM projektov neklesá a viac a viac investorov sa začína zameriavať na investovanie do tzv. LDC (najmenej rozvinuté krajiny), ktorých CER budú použiteľné od 2013 v EU ETS.

Minulý týždeň bol aktívny aj na poli štátnych emisií. Bulharsko oznámilo predaj neurčeného množstva AAU Rakúsku, zatiaľ čo o slovenské emisné povolenky prejavili záujem Španielsko a SB.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.